Από το ψάξιμο που έκανα σχετικά με εισαγωγή αέρα έχω βρει τα εξής :
1) Short Ram Intake: σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εισαγωγές σαν αυτή που δείχνει ο nikos_ts (Η συγκεκριμένη ειναι της ΚΝ). Έχουν ένα κοντό σωλήνα και η φιλτροχοάνη κάθεται εκει που είναι το μαμα φιλτροκούτι.
2) Cold air intake: είναι σαν το Short Ram Intake με τη διαφορα ότι ο σωλήνας είναι μεγάλος, κάνει κούρμπα και η φιλτροχοανη κάθεται χαμηλά (κατω από το εμπρος φαναρι
3) Τα λεγόμενα βαρελάκια: Τέτοια βγάζει η BMC και η Pipercross. Προκειται για ένα φίλτρο σαν τη φιλτροχοανη περίπου που είναι κλειστο σε κουτί και τροφοδοτείται με αέρα από ένα σωλήνα τον οποίο βάζεις όπου εσύ θεωρείς καλύτερα...
Η μορφή είναι σαν αυτή
http://www.stylabilen.se/Sportluftfi...viper_stor.JPG
4) Σκουπα: δεν υπάρχει για εμας οποτε δεν εχει νόημα να πουμε τι είναι
Από την αναζήτηση που έχω κάνει έχω αποκλείσει τις 2 τελευταίες κατηγορίες. Σκουπα για τα δικά μας δεν έχω βρει και θέλει πατέντες για να μπει και για τα βαρελάκια έχω διαβάσει αμφιλεγόμενα = όχι καλά σχόλια.
Οπότε πάμε στις 2 πρώτες κατηγορίες.
Η Short Ram Intake έχει το πλεονέκτημα ότι η απόκριση στο γκάζι είναι καλύτερη προφανώς γιατι κάνει μικρότερη διαδρομη ο αέρας. έχει όμως ένα μειονέκτημα. Πιθανότατα τραβαει ζεστό αερα απο το χώρο της μηχανης με αποτέλεσμα η πυκνότητα του να ειναι μικρότερη.
Το cold air intake έχει το πλεονέκτημα ότι τραβαει κρύο αερα αφου η φιλτροχοανη ειναι μακρια από το χωρο της μηχανης και πιο κοντα στις γριλιες που μπαινει ο αερας, όμως σε βροχες και ειδικα σε πλημμυρισμενους δρόμους υπάρχει ο κίνδυνος να τραβηξει νερα και τότε απλά το μοτερ σε χαιρετα διότι το νερό ειναι ασυμπίεστο και αν μπει στο θάλαμο καύσης τα σπαει ολα.
Αυτα όλα πιθανότατα τα ξέρουμε, απλα τα ανεφερα σαν μια βαση συζήτησης. Σχετικά με τα δικά μας τώρα. Από πλευράς απόδοσης η CAΙ θεωρείται η πιο καλή. Δυστυχώς δεν εχω βρει καμια που να βγαινει κουτι για το αμαξι. Απο οτι έχω καταλαβει πρεπει να παρεις μια απο άλλο ΤΟΥΟΤΑ (πχ αμερικανικο) και να κανεις πατεντα για να μπει. Αλλά και πάλι λίγο φοβαμαι τα νερα.
Για Short Ram υπάρχουν πολλές λύσεις. Βγάζουν πολλές εταιρίες. Αυτες που έχω ξεχωρήσει ειναι η Blitz και η KN. Η blitz βγάζει 3-4 διαφορετικές, όμως οι περισσότερες είναι συρμάτινες και δε θέλω να βάλω γιατι θεωρώ ότι δε φιλτράρει τον αερα επαρκώς. Επιπλέον είναι και πολύ ακριβές.
Η ΚΝ που έδειξε και ο Nikos_ts είναι μια πιο μετρημένη και πολύ πιο φτηνη λύση. Ο λόγος που δεν την έχω βαλει ειναι ότι έχω διαβασει πως πιο πολύ θόρυβο κάνει παρά απόδοση. Γενικά δεν είμαι πολύ του θορύβου και είμαι διατεθειμένος να τον ανεχτώ αν δώσει και απόδοση, αλλα να έχω θόρυβο χωρις την αντίστοιχη απόδοση, δεν με προδιαθέτει.
Συγνώμη για το μεγάλο ποστ, τα πιο πολλά τα ξέρουμε και ίσως έχουν ξαναειπωθει, όμως τα ειπα σαν μια βαση να το συζητήσουμε αν υπαρχει ενδιαφερον. Εγω αρχιζω να σκεφτομαι την εξης λύση. Την φιλτροχοανη ΚΝ που έδειξε παραπανω ο nikos_ts σε συνδυασμο με ένα πλαισιο που να απομονώνει κάπως την φιλτροχοανη απο το χωρο του κινητηρα. Επιπλεον ένα σωλήνα που να φέρνει κρύο αέρα απο κάτω στο χώρο που βρίσκεται η φιλτροχοανη. Αυτα απο εμενα