Σε ποιά φάση κατασκευής είναι το σπίτι; αν είναι στα μπετά θα πρέπει να ξεκινήσεις με μια σωστή θεμελιακή γείωση.
Στη συνέχεια πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός, να τοποθετηθούν οι διακόπτες στα κατάλληλα σημεία ωστε να είναι εργονομικοί και εύχρηστοι. Οι πρίζες αν είναι δυνατον να είναι όλες ενισχυμένες (δλδ με διατομή 2,5 τετραγωνικά χιλιοστά και άσφάλεια 16 Amber). Νομίζω οτι είναι υπερβολή αλλά θα μπορούσες να βάλεις και μια με 4 τετραγωνικά χιλιοστά και ασφάλεια 20 Amber.
Ακόμα και αν δε σκοπεύεις να βάλεις συναγερμό πιστεύω οτι πρέπει να βάλεις απαραίτητα αναμονές σε κάθε εξωτερική πόρτα ή παράθυρο για μελλοντική χρήση. Μπορείς να μεριμνήσεις για κρύφο φωτισμό ή σποτάκια στο σαλόνι ή την κουζίνα, καθώς και καλώδια στα πιθανά σημεία που θα μπούν ηχεία (πχ στις γωνίες του σαλονιού).
Μαζί με τις γραμμές του τηλεφώνου μπορείς να ρίξεις και καλώδιο δικτύου. μπορεί να σου ακούγεται υπερβολίκο, αλλά δεν ξέρεις τι εφαρμογές θα υπάρχουν σε 10-15 χρόνια.
Σχετικά με την τηλεόραση (κάτι που θα κάνει τον ηλεκτρολόγο να σε βλατημάει) είναι να ρίζει ξεχωριστό καλώδιο για κάθε πρίζα τηλεόρασης (κατ ευθείαν απο την κεραία). έτσι θα έχεις πολύ καλό σημα (αν έχεις βέβαια και καλή κεραία
). επίσης μπορεις να βάλεις αισθητήρες πυρασφάλειας ή φωτισμό στον κήπο (που πλέον βάση κανονισμών πρέπει να είναι στα 24 βόλτ).
Τέλος υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές για "έξυπνο" σπίτι. ηλεκτρικές περσίδες και περγκολές, λειτουγίες να ανάβει ο θερμοσύφωνας με ενα sms ή δυνατότητα προγραμματισμού του φωτισμού (πχ με διπλό κλικ στο διακοπτη για να φώτα του σαλονιού να ανάβουν τα φώτα σε όλο το σπίτι, για να μην τα αναβεις ενα - ενα). Εδώ ανάλογα με τα γούστα και την τσέπη σου μπορείς να κάνεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!
τσέκαρε το Link στην υπογραφή μου, είναι μια εταιριούλα (εγκαταστάσεις και αυτοματισμοί) που συμμετέχω εγώ και ενας φίλος και συμφοιτητής (μένει και στην Πετρούπολη). πες του ότι είσαι απο μένα. ακόμα και αν έχεις πάρει άλλο ηλεκτρολόγο για τη δουλειά, ζήτα του οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή και θα σε βοηθήσει.