Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Fanis
το ιξωδες του λαδιου ειναι καθαρα με την θερμοκρασια λειτουργιας της περιοχης που κινειτε το αυτοκινητο ..
στις παρακατω εικονες εχω στοιχεια απο corolla dual vvti και απο corolla e12 1.6
και στις 2 αναφερει τα λαδια που πρεπει να χρησιμοποιηθουν αναλογα με την θερμοκρασια περιβαλλοντος αναλυτικα ..
|
Ελπίζω χωρίς παρεξήγηση να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μερικώς.
Οι εικόνες που έχεις βάλει είναι από πρόγραμμα συντήρησης. Εγώ αναφέρομαι στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
Εχω δεί σε διαφορετικά τέτοια προγράμματα διαφοροποιήσεις ως προς το ιξώδες για ίδιους κινητήρες.
Το ιξώδες του λιπαντικού -καθώς και οι υπόλοιπες προδιαγραφές που έχει - που θα βάλουμε σε έναν κινητήρα καθορίζεται από τον κάθε κατασκευαστή με βάση τις ιδιαιτερότητες του κινητήρα και με το σκεπτικό το λιπαντικό να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο.
Ακόμη κι αν ο κατασκευαστής αναφέρει μόνο προδιαγραφή, χωρίς ιξώδες, η προδιαγραφή συνήθως αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ιξώδες.
Οταν όμως θέλει ο κινητήρας του να έχει π.χ λόγο σχεδιασμού 5w-30 το 5αρι το κρατάμε χειμώνα/καλοκαίρι και παίζουμε με το δεύτερο νούμερο το καλοκαίρι, (5w-40) αν έχουμε σκοπό να ζορίσουμε τον κινητήρα . Αλλιώς θα πρέπει το καλοκαίρι να βάζουμε 20w-50(βάση θερμοκρασιών περιοχής ) και τον χειμώνα κυρίως στα βόρεια 5w-30(κι αυτό βάση θερμοκρασιών περιοχής ).
Δεν νομίζω με τέτοια αλλαγή στο ιξώδες και στην ποιότητα του λιπαντικού να χαρεί και πολύ ο κινητήρας.