καλησπερα, οταν μεγαλωσει η συνολικη διαμετρος των τροχων ασχετα το φαρδος μιλαμε για διαμετρο τοτε αυξανεται το βημα, αυτο σημαινει μειωση επιταχυνσης δλδ κανεις χειροτερα νουμερα, και μεγαλωνει ομως η τελικη αυξανοντας τα χλμ. Το φαρδος των ελαστικων ειναι κυριως αυτο που παιζει ρολο στην καταναλωση λογω αντιστασης, δλδ οσο ποιο φαρδια = μεγαλυτερη καταναλωση.
Ξαναλεω σε μικρες διαφορες οπως σε αυτο που σου προτειναν οπως και αυτο που ειχα δοκιμασει εγω δλδ απο 185/55/14 σε 185/60/14 οι διαφορες ειναι αμελητεες αλλα υπαρκτες. Εκει που φαινεται πολυ η διαφορα ειναι στην τσεπη σου οταν θα πας για λαστιχα....γιατι απλα τα μισα προφιλ ειναι πολυ ακριβοτερα!!! το ιδιο γινεται σε ολες τις διαστασεις, εκτος απο αυτην που αναφερα κλασικα παραδειγματα πχ :
195/55/15 σε 195/60/15
195/45/15 σε 195/50/15 γιαυτο και εγω φοραω αυτο το 2ο και δεν το αλλαζω με τιποτα και παει λεγοντας.
Οταν αλλαζουν πολυ οι διαστασεις ειναι θεμα πχ στο αμαξι του πατερα μου απο 165/70/13 εχουμε φτασει σε 185/60/14 γιατι απλα μου εμειναν ζαντολαστιχα απο το starlet GT....
ενταξει το σκισαμε, αυξηση σε ολα και ενω εχει διαφορα σε κρατηματα, εχει χασει πολυ σε ολα τα αλλα! + οτι δεν εχει υδραυλικο και το τιμονι βαρυνε.
Α δεν το ειπα και αυτο, ποιο φαρδια λαστιχα = ποιο σκληρο και βαρυ τιμονι ασχετως αν εχουμε υδραυλικο η οχι εχει διαφορα!
Μερικοι επισης αλλαζουν προφιλ σε μεγαλυτερα για καλυψη θολων, αλλα σηκωνεις ποιο πανω το αμαξωμα και θεωρητικη μαγουλιαση ελαστικου αρα χειροτερα κρατηματα ΑΜΑ το χωνεις, αν δεν εχεις καλη αναρτηση για τρελα χωσιματα αυτο μενει για παντα θεωρια.
Δδλ πχ εγω εχω 195/50/15 αν εβαζα 45 θα ειχα τεραστιο κενο σε θολους, θα κερδιζα λιγο επιταχυνση χανοντας ομως σε τελικη (ετσι κι αλλιως εχω κοφτη 187χλμ) και το κοντερ τωρα μου λεει 210!!! τα GPS λενε 187 ομως!
αν βαλω πχ 195/60/15 τι θα γινει? μειωση κενου θολων, αυξηση υψους αμαξωματος απο τον δρομο, αυξηση τελικης, μειωση επιταχυνσης, μεγαλυτερη καταναλωση γιατι εχει μεγαλυτερο βημα.
Ολα ειναι σχετικα μεταξυ τους λοιπον, αναλογα τις διαφορες γινονται ολα, με 5% διαφορα στο προφιλ στο ιδιο νουμερο ζαντας δεν εχει σημαντικες διαφορες. Γιαυτο εδωσα αρκετα παραδειγματα.
Ηθελα να γραψω μεγαλωνει το βημα λαθος εγραψα σε αυτο που εκανες quote! μπερδευτηκα σορρυ
Kαι κατι αλλο τα συνολικα νουμερα εχουν σχεση με το προφιλ δλδ το προφιλ δεν ειναι το υψος του ελαστικου ακριβως! ειναι ενα ποσοστο που μας δειχνει τον λογο του υψους ως προς το φαρδος!
οποτε αναλογα τι φαρδος εχει το ελαστικο μας εχει αλλο συνολικο υψος σε σχεση με αλλα στο ιδιο προφιλ.
Γιαυτο συμβαινει αυτο που λες με τα 205 σε 16αρα και 255 σε 17αρα, βαλε τα νουμερα και στις σελιδες να τα δεις.
Αλλαζοντας ομως τις διαστασεις και στην διαμετρο ζαντας μπορεις να το καλυψεις, οταν ειναι στις ιδιες διαστασεις ζαντας και παιζεις μονο με προφιλ το χαλας.
Καλο ειναι για την τσεπη μας να αποφευγουμε τα μισοπροφιλα! σε μεγαλες διαστασεις ειναι παρα πολυ ακριβα!!!
δες τιμες σε 255/45/17 και σε 50αρι και θα καταλαβεις.
Μπορεις να το παρεις ετσι και οταν θα ειναι να αλλαξεις λαστιχα πας σε 50αρι προφιλ.
Επισης οσο μικραινει το προφιλ χανουμε ανεση δλδ βαραει περισσοτερο, νομιζω το ειπαμε. Αλλα εχει σχεση και η αναρτηση φυσικα και περισσοτερο αυτη.
Σε θεωρητικο επιπεδο ενα 5% στο προφιλ ειναι αμελητεα διαφορα.
Αμα ομως πας σε μεγαλυτερη διαμετρο και μικροτερο αναγκαστικα προφιλ εκει εχει σημαντικη διαφορα. Γιατι εχεις μεγαλες ροδες και μικρο ψαχνο ελαστικου σε υψος.
Ενα απο αυτα που ειδαμε και στου πατερα μου σημαντικη διαφορα ηταν και σε αυτο το θεμα.
Και επειδη το προφιλ ειναι ο λογος του υψους/φαρδους δεν ειναι μονο 10% η διαφορα να πουμε ειναι μικρη, τα 165/70/13 ειναι μπαλονια για λαστιχα! χαχααχχαχαχαχαχαχαχα
και φυσικα μικρο προφιλ μεγαλες ζαντες επικυνδυνες για σπασιμο σε μεγαλες λακουβες.....
ασε μια γνωστη μου με BMW μεγαλη ειχε 255/35/19 νομιζω ηταν? ή παραπανω? εσπασε ζαντα και δεν εβρισκε ιδια, ενα καρο λεφτα ηθελε μετα! ασε εγκεφαλικο!!!