Η αλήθεια είναι ότι πολλά λέγονται και ακούγονται για τον υπερκυβισμό και ίσως καμιά φορά να ακούγονται υπερβολικά.
Σίγουρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες λύσεις κατά την άποψη μου για αύξηση ιπποδύναμης και ροπής. Είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του υπερκυβισμού.Το πιο ουσιαστικό γεγονός που την κάνει κατά την άποψη μου ως μια από τις καλύτερες λύσεις δεν είναι μόνο το ποσοστό αύξησης ιπποδύναμης και ροπής, το όποιο είναι αρκετό (άλλωστε όλοι μας παραδεχόμαστε ότι με μια καλή και μελετημένη λύση turbo μπορείς να πάρεις πολύ περισσότερα και ίσως στα ίδια λεφτά), αλλά η αξιοπιστία που συνοδεύει το όλο εγχείρημα. Και ίσως εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο και όχι στην καταμέτρηση ίππων και ροπής σαν να είναι φιστίκια που λέει και ένας φίλος μου.
Προσωπικά έχω ακούσει πολλά για την απόδοση ενός υπεκρυβισμένου κινητήρα και αν ήθελα να τα συνοψίσω θα έλεγα ότι η αύξηση της ιπποδύναμης κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στα 129 με 140 άλογα και 17 με 21 κιλά ροπή ανάλογα με το στάδιο του υπερκυβισμού, 1ο ή 2ο. Μέχρι τώρα έχω δει μόνο ένα υπερκυβισμένο αυτοκίνητο να δυανμομετρείται (στο dyno day) και να βγάζει αν θυμάμαι καλά(δεν είμαι σίγουρος για τη ροπή) τα νούμερα που ανέφερα σε προηγούμενο post. Θα ήθελα πραγματικά να δω και μια 11αρα υπερκυβισμένη στο δυναμόμετρο για να δούμε τις τυχόν διαφορές που θα υπάρχουν.
Για εμένα αν ποτέ το υπερκυβίσω και μου βγάλει τα λιγότερα, δηλαδή 129 άλογα και 16 κιλά ροπή(αν και πιστεύω ότι θα βγάλει παραπάνω ροπή, εδώ είδαμε 16άρια με περισσότερη ροπή στο dyno day) και πάλι ευχαριστημένος θα είμαι για ένα και μόνο λόγο. Θα έχω αυξήσει αρκετά την ιπποδύναμη και γενικότερα τη δύναμη του αυτοκινήτου για να κάνω και τα ταξίδια πιο άνετα και πιο γρήγορα, αλλά θα έχω και το κεφάλι μου ήσυχο χωρίς να ανησυχώ μήπως σπάσει το μοτέρ κλπ κλπ (βέβαια ως ένα βαθμό γιατί όλα τα μοτέρ κάποτε σπάνε).
Και κάτι άλλο. Έχω οδηγήσει υπερκυβισμένο και μπορώ να πω ότι το αμάξι σκοτώνει και προσωπικά με καλύπτει απόλυτα. Τώρα αν με ρωτήσετε πόσα άλογα έβγαζε αυτό αμάξι και πόση ροπή ακριβώς δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι δυνατότητες του ήταν πάρα πολλές . Στο δικό μου βέβαια θα ήθελα να ξέρω για να ξέρω και τι πλήρωσα και κατά πόσο με κλέψανε ή όχι.
Αυτά προς το παρόν και συγνώμη για την πολυλογία.