Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από davarisx
Kαλα και εγω μην νομιζεις λιγα πραγματα ξερω δεν ειμαι και εγω ψυκτικος.απλα με το μυαλο που διαθετω καταλαβαινω καποια πραγματα.καταρχην το ψυγειο στο σπιτι οπως και το αιρ κοντισιον στο σπιτι δουλευουν παντα σε ορισμενες στροφες και πολυ χαμηλες.
1...το κομπρισερ στο αμαξι δουλευει απο 900στροφες εως και 7000 περιπου.
2...αλλη αρχη λειτουργιας εχει το κομπρισερ του ψυγειου η του αιρ κοντισιον σπιτιου απο αυτο του αυτοκινητου και αλλη κατασκευη βεβαια.
3...αλλη θερμοκρασια λειτουργιας εχουνε τα μεν και αλλη τα δε.
4..στο ψυγειο του σπιτιου υπαρχει διπλη εκτονωση μια καταψυξη και μια συντηρηση οπωτε ειναι ασκοπη η συγκριση.
5..ας μην ξεχναμε οτι το κομπρισερ του αυτοκινητου εχει συνολικη αποδοση αρκετες χιλιαδες BTU(γυρω στα 22-24000 αν θυμαμαι καλα μου ειχε πει ψυκτικος) ασχετα αν αναγκαζεται να λειτουργει πολυ χαμηλοτερα λογο του οτι ο χωρος στο αμαξι ειναι περιορισμενος και δεν μπορεις να βαλεις μεγαλα στοιχεια αντιστοιχα με του σπιτιου για να δωσει τα μεγιστα.
6..για το αιρ κοντισιον σπιτιου παλι ειναι αστοχη η συγκριση αφου δουλευει σε αλλες συνθηκες και εκτος αυτου εχει διπλο κυκλωμα εκτονωσης ζεστη-κρυο.
Φυσικα αυτο δεν σημαινει οτι θα πρεπει καθε χρονο να αλλαζουμε τα λαδια και το φρεον αλλα σιγουρα υπαρχει καποια ημερομηνια ληξης.Σε αιρ κοντισιον στο σπιτι μου καηκε το κομπρισερ και οταν ρωτησα τον ψυκτικο που οφειλεται αυτο μου ειπε οτι ανα καποια χρονια(δεν θυμαμαι αλλα ηταν αρκετα)πρεπει να γινεται συντηρηση στο φρεον-λαδι,να αφαιρειται το παλιο και να μπαινει καινουριο γιατι το λαδι μετα απο καποια χρονια δεν λιπαινει σωστα το κομπρισερ.
Φυσικα ολα ειναι συναρτηση της χρησης που γινεται.πχ στο αμαξι θα δουλεψει καθαρα λεω εγω 50 μερες?αυτο ηταν ολο.το αιρ κοντισιον στο σπιτι μπορει να το δουλευεις οπως εγω χειμωνα καλοκαιρι.
Να μην σας ζαλιζω παντος δεν ειμαι επαγγελματιας ψυκτικος αλλα επειδη εχει τυχει,εχω ακουσει,την εχω παθει και χρησιμοποιωντας την λογικη μου λεω φυλαγε τα ρουχα σου να εχεις τα μισα.
|
Θεωρώντας ότι πρέπει να γράψουμε τελικά και τί πραγματικά ισχύει και όχι μόνο ότι καταλαβαίνουμε, επικοινώνησα με ένα γνωστό μου μηχανολόγο μηχανικό που ασχολείται με την επαγγελματική ψύξη.
Μου εξήγησε λοιπόν τα εξής.
Η αρχή λειτουργίας του ψυγείου στο σπίτι μας, του air condition στο σπίτι μας και air condition του αυτοκινήτου μας είναι η ίδια. Δεν έχει σημασία αν έχουν ψύξη και ζέστη όπως δεν έχει και σημασία αν είναι συντήρηση ή κατάψυξη. Η μόνη διαφορά είναι πως ο κομπρέσορας στο αυτοκίνητο παίρνει κίνηση από την τροχαλία του στροφάλου ενώ τα άλλα 2 στο σπιτι έχουν δικό του "μοτέρ" για να τα κινεί.
Και τα 3 έχουν μια βαλβίδα εκτόνωσης κανένα δεν έχει 2!
Το air condition στο σπιτι που έχει και θέρμανση έχει ξεχωριστό μηχανισμό που μεταφέρει τα υγρά από την εσωτερικη συστοιχία στην εξωτερική για να αλλάξει και λειτουργία από κρυο σε ζέστη.
Όσον αφορά τα υγρά τους συμβαίνει το εξης,
Στο κύκλωμα κυκλοφορεί ΜΟΝΟ φρεόν, το λάδι κυκλοφορεί αποκλειστικά στον κομπρέσσορα για την λύπανσή του.
Αν χαθεί το φρέον, ο κομπρέσσορας υπερθερμαίνεται. Τα περισσότερα συστήμα έχουν ασφάλεια και κλείνει τον κομπρέσσορα σε τέτοια περίπτωση. Υπάρχει μια περιπτωση να περάσει λάδι στο κύκλωμα, εφόσον το φρέον έχει εξαντληθεί εντελώς. Το σύστημα όμως κάνει αυτόματα αναρρόφηση και επιστρέφει τα λάδια στον κομπρέσσορα.
Το φρέον και τα λάδια δεν χρειάζονται ανανέωση. Συμπληρώνουμε φρέον όταν και μόνο όταν η απόδοση του συστήματος έχει πέσει. Μια απώλεια της τάξεως 2-3% δεν είναι ικανή να παρουσιάσει σημαντική μείωση της απόδοσης του συστήματος.
Ο κομπρέσσορας δεν γυρίζει από 900-7000 στροφές, είναι ανάλογα τον κατασκευαστή και την τροχαλία που έχει τοποθετηθεί. Δεν δουλεύει δηλαδή απαραίτητα με τις ίδιες στροφές του κινητήρα.
Τέλος μου εξήγησε πως τα περισσότερα που ακούμε από τους ψυκτικούς που κάνουν συντηρήσεις και εγκαταστάσεις είναι παραμύθια για να έχουνε δουλειά. Το μοτέρ που αναφέρεις για παράδειγμα είναι αμφίβολο να χάλασε γιατί δεν είχες αλλάξει τα λάδια.
Αυτά είναι τα λόγια του ειδικού, όπως ακριβώς τα είπε σας τα μεταφέρω.