Για να πω την αλήθεια, εκτιμώ πως η χρήση του αζώτου στα δικά μας καθημερινά αυτοκίνητα είναι από λίγο έως πολύ υπερβολική και δεν προσφέρει και τίποτε ιδιαίτερο. Και θα προσπαθήσω να εξηγήσω αυτά που λέω.
Κατά πρώτον, ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελείται κατά 80% από άζωτο, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι οξυγόνο και όλα τα υπόλοιπα αέρια που κυκλοφορούν (CO2, O3 κλπ). Άρα, ο ατμοσφαιρικός αέρας -και άρα και αυτός που ήδη βάζουμε στα λάστιχά μας- είναι ήδη κατά 80% (ή κατά τα 4/5) άζωτο.
Εν συνεχεία, από προσωπική πείρα ύστερα από αλλαγή ουκ ολίγων σετ ελαστικών σε διάφορα αυτοκίνητα με όλων των ειδών την κίνηση τα τελευταία 20 χρόνια που οδηγώ, δεν παρατήρησα σε κανένα από όσα ελαστικά άλλαξα ότι υπήρχε φθορά στο εσωτερικό τους ή διάβρωση των ζαντών. Βέβαια, ίσως σε αυτό να συνεισέφερε και το γεγονός ότι τα λάστιχα συνήθως πάνω στο χρόνο -με καμιά 30.000km στην πλάτη τους- έπαιρναν το δρόμο για τα σκουπίδια. Αλλά, πάντως, ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα κομπρεσέρ που μας φουσκώνουν τα λάστιχα έχουν συστήματα κατακράτησης της υγρασίας, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της να μην φτάνει στο εσωτερικό του τροχού μας.
Επιπρόσθετα, το θέμα της ομοιομορφίας κατανομής και της χαμηλότερης θερμοκρασίας του ελαστικού με τη χρήση αζώτου με παραπέμπει περισσότερο σε χρήσεις πίστας και όχι δρόμου, με το δεδομένο μάλιστα ότι υψηλές θερμοκρασίες ελαστικών επιτυγχάνονται σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης των ελαστικών, κάτι που πολλά από τα καθημερινά αυτοκίνητα δεν μπορούν να επιτύχουν καν. Διότι, πόσα στριψίματα με πλευρικές επιταχύνσεις κοντά στο 1g μπορούν να κάνουν τα δικά μας αυτοκίνητα; Και πόσα αντίστοιχα φρεναρίσματα; Αφήστε που οι συντελεστές τριβής της πλειοψηφίας των ελληνικών δρόμων δεν επιτρέπουν την επίτευξη τέτοιων τιμών (επιταχύνσεως και θερμοκρασίας). Για του λόγου το αληθές, όποιος θέλει να το διασταυρώσει, ας πάει μια μέρα π.χ. στα Μέγαρα να τρέξει με το αυτοκίνητό του και ας μετρήσει τη θερμοκρασία των ελαστικών του. Κάποια στιγμή, μετά από τη γρήγορη οδήγηση που κάνει στο δημόσιο δρόμο, ας κάνει την αντίστοιχη μέτρηση.Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα του επιβεβαιώσουν ή όχι τη χρησιμότητα της χρήσης του αζώτου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το λαστιχά μου -ο οποίος έχει άζωτο και μπορούσα να βάλω, αφού και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της TS μου είχε βάλει άζωτο στα λάστιχα- σε σεμινάριο/παρουσίαση των Continental/Uniroyal τους είπαν να αποφεύγουν τη χρήση του αζώτου στα ελαστικά καθημερινής χρήσης.
Τέλος, η προσωπική μου άποψη είναι πως το θέμα της χρήσης του αζώτου στα ελαστικά καθημερινής χρήσης και για καθημερινές συνθήκες οδήγησης, είναι ένα καλό κόλπο του marketing, ώστε να βγάλουν κάποιοι μερικά έξτρα €!
-
Πάντως, όταν φόρεσα τα καινούρια μου Falken FK-452, τα γέμισα με αγνό, παρθένο αέρα από το κομπρεσέρ του λαστιχά μου!
Πάνος.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη PeterIoannou : 26-05-07 στις 22:16.
Αιτία: Διόρθωση σφάλματος πληκτρολόγησης
|