Το Σαββατο μου ηρθε η φαινή ιδέα να τσεκάρω το φίλτρο της Κ&Ν που εχω στο φιλτροκουτι. Ουτε καν θυμαμαι ποτε ηταν η τελευταια φορα που το ειχα καθαρισει/λαδωσει.
Το εβγαλα και επαθα ενα ψιλο-σοκ... Ηταν μέσα στην βρώμα - καταμαυρο - και ειχε μαζεψει καθε λογης σκουπιδακι (ευτυχως απο την κατω πλευρα). Αφού σκεφτόμουν πως αν ειχα παει με καθαρό φιλτρο στην δυναμομετρηση θα ειχα βγαλει 5 αλογα πάνω!
Επειδη, οπως γνωριζετε, η διαδικασια ειναι πλύσιμο με το σαμπουανακι του, μετα στεγνωμα με φυσικο τροπο (οχι πιστολακια μαλλιων κτλπ) και μετα λαδωμα, μιας και χρειαζομουν το αμαξι, ξαναεβαλα επανω το μαμα φιλτρο για να παω στις δουλειες μου.
Σαν γιαπωνεζακι το κορολακι μου ειχε πανω και γιαπωνεζακι φιλτρο, κατι το οποιο δεν ειχα προσεξει ποτε...
DENSO made in Japan...
Οταν το εβαλα επανω πραγματικα σκεφτηκα μηπως κανω βλακεια που βαζω την εγγλεζικη π@π@ρι@ της Κ&Ν και δεν αφηνω το φιλτρο που εχει δαγκώσει ο ΓΚΟΤΖΙΛΑ, το φίλτρο που μυρίζει κουκουναριές απο τις στροφές του βουνού ΑΚΙΝΑ, το φίλτρο που τις πτυχές του τις έχει ακονίσει σπαθί σαμουράι...
Άρχισα να κάνω δοκιμές μπας και βρω καμία διαφορά που θα υποστηρίξει την θεωρία μου. Βγηκα εθνικη, έπαιξα με ενα honda accord 1.8 (μονο με 5ες για να εχει ενδιαφερον), προσπαθησα να το ψιλοανοιξω οπου μπορουσα αλλα δυστυχως δεν με ενθουσιασε κατι ωστε να μου αλλαξει τα μυαλα... Γυρισα σπιτι σκεπτικός, εχοντας στο πισω μερος του κεφαλιού μου πως και με το K&N δεν θα δω διαφορα...
Την αλλη μερα ξαναεβαλα πανω το πεντακαθαρο, μπανιαρισμένο και λαδωμένο πλεον φιλτρο της Κ&Ν και ξαναβγήκα για δοκιμή...
Με το που ξεκίνησα μέσα στην πόλη και πρωτου καν βγω απο Πειραιά μου είχε κολλήσει χωρις λογο και αιτία ενα saxo (1.4 λογικά, μην χαίρεστε) με groupN, χαμηλωμενο και δεν ξερω και εγω τι αλλο επανω... Απο αυτους τους εκνευριστικούς που ενω η κινηση ειναι πυκνη, γκαζωνε και φρεναριζε αποτομα πισω μου. Μαλιστα σε καποια φαση καπου βρηκε ενα ψιλοκενο και πέρασε μπροστα μου με επιδεικτική βαβουρα... Φαινεται με ειδε για 1400cc και υπεθεσε πως τωρα με την Group N και τις φιλτροχωάνες με εχει στο "χαλαρό"... Εγω λοιπον... "χαλαρός" και περιμενα να βγούμε απο την κινηση για να... δοκιμασω το φιλτρο...
Με τα πολλά βγαινουμε προς παραλιακή και αρχιζει το σόου... Οπως ηταν μπροστα μου και του ανοιγει ο δρομος πλακωνεται στο γκαζι...
Εγω, απλα και μονο για να δοκιμασω το φιλτρο - το τονιζω-, οπως ειχα 2α μέσα, σανιδώνω το γκάζι και παραλίγο να σκάσω επανω του. Αφηνω πάλι γκαζι, κοβω για να τον περασω απο δεξιά και ξαναπαταω το γκαζι. Μεσα στην τρέλα μου, ήθελα να δω τη φάτσα του την ώρα που τον περνούσα και ξέχασα να αλλαξω ταχύτητα αλλα ευτυχως ο απανωτός κόφτης που σχεδον αγγιξε τις 7.000σαλ (τοσες φορε που βαρεσε μαλλον πηγε και παραπανω
) με επανεφερε στην πραγματικότητα σα παλιό ξυπνητήρι, και αυτομάτως το δεξί μου χέρι έκανε την στιγμιαία αλλαγή απο 2α σε 3η με το quick shift σε 0,2 second (ή 0,3 second - δεν θυμαμαι...
). Ηδη πριν την αλλαγη ήμουν μισο αμαξι μπροστα και μετα την αλλαγη ήμουν μισό γήπεδο μπροστα. Του γκολφ, οχι του πινγκ πονγκ...
Αφησα λιγο γκαζι, εβαλα 5η και περιμενα να δω αντιδρασεις. Ηρθε πίσω μου και περίμενε, μαλλον απορώντας τι έγινε. Προσπαθουσε να ζυγιασει το αμαξι να καταλαβει τι μοντελο ειναι... 1400 δεν ειναι (αυτο το καταλαβε). 1800TS δεν ειναι. Να ειναι 1600? Πανε ετσι?...
Δεν τον αδικώ... Ακόμα και ο υπολογιστής στο δυναμόμετρο δεν εβγαλε ακρη τι σκ@τ@ είναι... "This type of vehicle has never been tested before..." τα ακριβή λόγια του ψυχρού αλλά ολόσωστου μηχανήματος... Ισως η καλύτερη περιγραφή που εχω ακουσει ποτέ για την συγκεκριμενη μετατροπή μας.
Με αυτα και με εκεινα, ξεχασα τον λόγο που ειχα βγει με το αμαξι... Ο τύπος με το σαξο ακολουθουσε σε μια αποσταση ασφαλείας πισω μου και δεν τον είδα να εχει όρεξη (ουτε αλογα) να συνεχισει το παιχνίδι. Μόλις λοιπον βρηκα ανοιγμα για σφηνα απο δεξιά, εκανα κατεβασιά σε 3η και πλακώθηκα μέχρι κόφτη. Πρεπει να ήταν και η τελευταία φορά που με είδε.
Το συμπέρασμα ήταν πως "δυστυχως" πιστευω πως το αμαξι παει καλυτερα με το K&N. Ηταν μια αδικη συγκριση φυσικά μεταξύ ενός οικογενιάρχη Ιάπωνα και ενός Βρετανού φοιτητή που κανει πορείες και σπάει το υπουργείο παιδείας... Ήθελα απλα να ικανοποιήσω την υποκειμενική μου σταση απεναντι σε κάθε τι που προέρχεται απο την χωρα του ανατέλλοντος Ηλίου. Και που ξέρεις... Πάντα υπαρχει ο μύθος οτι ακόμα και ενα παλιό αμάξι που μεταφέρει tofou μπορει να σε εντυπωσιάσει... Φυσικά το φιλτρακι της Denso ξαναφυλάχτηκε με προσοχή στο κουτί του και στολίστηκε στο γραφειο μου (παρα τις γκρινιες της συζύγου - εγω πιστευω πως δενει με την διακόσμηση) ως φόρος τιμής στον σχιστομάτη και μέχρι την επομενη φορά που θα το χρειαστω... για δοκιμες!
Υ.Γ.: Υπενθυμίζω πως ειχα βγει για να τεσταρω το φιλτρο και τιποτα παραπανω... Αλλιως θα ειχα κανει το ποστ στα φιλικα ανοιγματα...