Ευχαριστώ για τις ευχές.
Θα σας αναλύσω πως δουλεύει ο compressor για να καταλάβετε γιατί δεν καταναλώνει πολύ καύσιμο,όταν δεν πιέζεται.
Ανάμεσα στους ρότορες που συμπιέζουν τον αέρα και την πολλαπλή εισαγωγής υπάρχει μια μικρή πεταλούδα η οποία συνδέεται με τη βαλβίδα ανακούφισης [wastegate] με μια σιδερένια βέργα.Με σταθερές στροφές ή όχι απότομα πατήματα του γκαζιού η πεταλούδα παραμένει ανοιχτή,δε δημιουργείται πίεση στο κιτ καθώς ένα μέρος του αέρα περνάει από την πεταλούδα και μέσω της wastegate ελευθερώνεται και γι αυτό το barometro δείχνει από -0.8 ως -0,2 bar έχοντας κατανάλωση σχεδόν ατμοσφαιρικού.Λέω σχεδόν γιατί αφού ο compressor παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα από τον στρόφαλο κάποια ελάχιστα περισσότερη κατανάλωση θα την έχει.Αν όμως πατήσεις βαθιά ή απότομα το γκάζι τότε κλείνει η πεταλούδα,δημιουργείται πίεση στο κιτ γιατί ο αέρας δεν έχει δίοδο να εκτονωθεί και όλος ο συμπιεσμένος αέρας περνάει στην εισαγωγή και στον κινητήρα κάνοντας το barometro να σκαρφαλώσει στο 0,4 και αν επιμείνεις στο 0,5 bar,με αντίστοιχα μεγαλύτερη κατανάλωση.
Πήγα και ήρθα Αθήνα με 110-130χμ.ταχύτητα,έκανα σύνολο 780χμ.[ μέσα κι αυτά τα 40 ως 50 για να γίνει το πρόγραμμα με φουλ γκάζι ως τον κόφτη ] και δεν άναψε το λαμπάκι της ρεζέρβας.60 λίτρα ρεζερβουάρ έχει το AVENSIS.Θεωρητικά θα έφτανα τα 850χμ. περίπου.Με το λαμπάκι αναμμένο κάνω από 60-80χμ.Αυτό βέβαια οφείλεται και στην 6η σχέση του σαζμάν που στα 120χμ.έχει 3.000στρ.
Αν τώρα οι διαθέσεις γίνουν άγριες η κατανάλωση σίγουρα θα πάρει την ανηφόρα.Μέχρι τώρα δεν το έχω οδηγήσει έτσι.
Το μοναδικό άσχημο στην όλη μετατροπή είναι ότι το computer για την στιγμιαία και μέση κατανάλωση δείχνει πολύ λιγότερο και αυτό γιατί τα μεγαλύτερα μπεκ στις 2.500-4.000στρ.που δούλεψε ως τώρα το αυτοκίνητο δουλεύουν σε μικρότερο ποσοστό από τα μαμά.Έτσι οι παλμικές κινήσεις που κάνουν είναι πιο λίγες και ο εγκέφαλος παραπλανάται και δείχνει μικρότερη κατανάλωση αποτέλεσμα όχι σωστό.Δεν πειράζει όμως θα το συνηθίσω.
Και για να απαντήσω στον καλό μου φίλο Μήτσο,το AVENSIS φοράει ανάρτηση της D2 πλήρως ρυθμιζόμενη.Ας είναι καλά ο καλός φίλος Βασίλης [wastegate] στα Ιωάννινα που μου την έφερε με πολύ χαμηλό κόστος.
Θα σας γράψω και για το κόστος όλης της μετατροπής.
|