Δεν ηξερα τι ειναι το "ενεργειακο τζακι" και εψαξα και βρηκα τι ειναι και μου θυμιζει ολιγον τι ξυλοσομπα.
Θα συμφωνησω με τα - και + του madvinegar.
Θα ηθελα να ρωτησω εαν το σπιτι ειναι στο ισογειο ή σε οροφο και εαν ο αποθηκευτικος χωρος που θα βαζεις τα ξυλα θα ειναι διπλα στο σπιτι (κυριως αφορα στο εαν ειναι στο οροφο). Αυτα σχετικα με το αν βαρεθεις σχετικα ευκολα, γιατι αν το σπιτι ειναι στο δευτερο οροφο και τα ξυλα ειναι στο ισογειο τοτε πολυ πιθανον να βαρεθεις να ανεβαζεις ξυλα καθε τοσο.
Επισης εξαρταται απο την δουλεια σου. Θα το αναβεις καθημερινες ή οχι? Εαν εχεις σκοπο το τζακι να συμβαλλει στη οικονομια της θερμανσης τοτε θα πρεπει να το αναβεις συχνα και τοτε συμφερει οπως και να χει το ενεργειακο.
Κατι σχετικο και ασχετο. Εχεις σκεφθει να συνδεσεις το τζακι με το καλοριφερ και με το μποιλερ? Ωστοσο και παλι εξαρταται απο το ποσο συχνα εχεις σκοπο να αναβεις το τζακι.
Το εικονιζομενο τζακι εχει καζανι 80λιτρα μεσα στο τζακι με καθετους σωληνες σε πεταλο (οταν το εφτιαξε ο πατερας μου δεν ηξερε) και ειναι συνδεδεμενο με το καλοριφερ (το καλοριφερ πρωτα λειτουργησε με το τζακι και μετα μπηκε ο καυστηρας) και επισης συνδεδεμενο με το μποιλερ για ζεστο νερο. Επισης εχει και τρεις σωληνες (κανονια τα λεω εγω, φαινονται πανω απο το δισκο οι δυο απο τις τρεις τρυπες) οπου παιρνουν κρυο αερα απεξω και με καποια ζικ ζακ των σωληνων μεσα στο τζακι φερνουν ζεστο αερα μεσα στο σπιτι. Φυσικα το συγκεκριμενο τζακι δεν ειναι προς μίμηση γιατι εχει μεγαλο καζανι (δεν χρειαζεται τοσο μεγαλο) και εχει βαθος 1,50 μετρο, πλατος 1,20. Επισης χρειαζεται μια λαμαρινα γυρω γυρω ωστε να ζεστανει το καζανι με τους σωληνες του και να βγαζει περισσοτερη θερμοτητα προς τα εξω. Καστασκευη 1975 και 1979 το καλοριφερ + μποιλερ. Κατα αποκλειστικοτητα καιει σιδηροξυλα (τα κοβει ο πατερας μου σε συγκεκριμενες διαστασεις 60χ30χ20, βαρος 15-20κιλα και 3 τετοια κομματια κρατουν 6-7ωρες. Και μια φωτο για τη λιγουρα.