OFF TOPIC συζήτηση για λάδια...
Εδώ και 4-5 χρόνια έχω ενα ανεμιστήρα δωματίου ο οποίος δουλεύει 10 ωρα τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Τελευταία έδειχτε να τα "φτύνει". Γύριζε και έκανε θόρυβο σαν να τρύβονται μέταλλα. Με τη χρήση, ο θόρυβος γινόταν όλο και πιο έντονος, καθυστώντας τη λειτουργία του ανεμιστήρα κουραστική. Κάθε λογικός άνθρωπος θα τον πέταγε και θα αγόραζε ενα άλλο με 20 ευρω. Εγώ όμως αποφάσισα να τον κάνω βίδες για να λύσω το πρόβλημα. Θεώρησα ότι υπήρχε πρόβλημα λίπανσης στα κουζινέτα που πατάει ο άξονας του ηλεκτρικού κινητήρα. Να πω επίσης οτι απο την τριβή ο άξονας ήταν πάρα πολυ ζεστός (με δυσκολία μπορούσες να τον πιάσεις).
Είχα στο σπιτι ενα ημισυνθετικό λάδι 10-40 της Toyota και χρησιμοποίησα αυτο. Ο ανεμιστήριας λειτούργησε κανονικά και χωρίς θόρυβο. Αλλά 2 μέρες μετά ο θόρυβος επανήλθε. Αξίζει να αναφέρω ότι ο ανεμιστήρας μύριζε (όσο και αν φαίνεται περιεργο η ζέστη στον άξονα και τα κουζινέτα έκαιγαν το λάδι)!!!
Αυτή η ιστορία επαναλήφθηκε 2-3 φορές. Είχα συμβιβαστεί στην ιδέα οτι πρέπει καθε 2 μέρες να κάνω service στον ανεμιστήρα και γενικη επισκευή!!!
Μια μέρα όμως αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ενα full συνθετικο 15-50 λάδι της Castrol. 15 μέρες και χτές μου έκανε τους πρώτους πολύ μικρούς θορύβους και "καίει" λίγο λαδακι (μυρίζει λιγάκι)....
Συμπέρασμα (αν μπορεί να βγει):
Είναι τελικά ΤΟΣΟ καλύτερα τα full συνθετικά λάδια σε σχέση με τα ημισυνθετικα ή παίζει ρόλο ότι το full ήταν 15-50, ενω το ημι 10-40;;;
Κάντε τους δρόμους πιο ασφαλείς, είναι ευθύνη όλων μας...
|