Εθελοντική Αιμοδοσία
Σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το τόπικ και παράλληλα να κάνω μια δημοσκόπηση για να δω πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε γύρω από το θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Για αρχή ας αναφέρω μερικά γενικά πράγματα γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία. Είναι η διαδικασία κατά την οποία ο εθελοντής δίνει αίμα και αποκτά μια κάρτα αιμοδότη. Στην κάρτα σημειώνονται όλες οι αιμοδοσίες του εθελοντή όπου και αν γίνονται (σε νοσοκομεία, κινητές μονάδες αιμοδοσίας κτλ). Τα οφέλη της διαδικασίας είναι ότι αν ο εθελοντής ή κάποιο στενό συγγενικό του πρόσωπο χρειαστούν αίμα, με την επίδειξη της κάρτα δικαιούται να πάρουν 2 μονάδες αίμα. Δεν υπάρχει δέσμευση για τη συχνότητα των αιμοδοσιών σας (και με μια αιμοδοσία αποκτάς κάρτα, άρα και τα οφέλη), αλλά καλά είναι να δίνουμε μια φορά το χρόνο.
Για εμένα η αφορμή να γίνω εθελοντής αιμοδότης ήταν η παρότρυνση της μητέρας μου όταν πήρα δίπλωμα οδήγησης. Πιτσιρικάς ήμουν, τρέλες με το αυτοκίνητο θα έκανα, σε αυτοκίνητα ακόμα πιο τρελών φίλων θα έμπαινα, καλά θα ήταν να είμαι αιμοδότης, γιατί χτύπα ξύλο ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί. Δίνω περίπου μία φορά το χρόνο και δόξα το Θεό δεν το έχω χρειαστεί ποτέ (και εύχομαι να μην χρειαστεί).
Ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλές ιατρικές χρήσεις για το αίμα που δίνουμε. Ξέρω επίσης όμως ότι δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας. Με αφορμή τα παραπάνω σας καλώ να πάρετε θέση στο θέμα, ενώ εσείς που δεν είστε εθελοντές αιμοδότές να αναλογιστείτε το γιατί…
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, προτείνω να οργανώσει το club μια μέρα για εθελοντική αιμοδοσία. Καλές οι εκδρομές, καλές και οι βόλτες με τα αμάξια, αλλά με τόσο αίμα που χύνεται άδικα τους Ελληνικούς δρόμους, ας δώσουμε λίγο αίμα που θα πιάσει τόπο…
Κάντε τους δρόμους πιο ασφαλείς, είναι ευθύνη όλων μας...
|