O φαύλος κύκλος (της θερμοκρασιας!)
Θα το έχετε και εμπειρικά διαπιστώσει. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι τρεις, τέσσερις, ακόμη και πέντε βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία στα προάστια. Oι επιστήμονες έχουν την εξήγηση. Ετσι όπως είναι πυκνοχτισμένες οι πόλεις, παγιδεύουν θερμότητα και την αποδίδουν στο περιβάλλον. Κι εδώ, αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Oι υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν τα κλιματιστικά. Τα κλιματιστικά δροσίζουν τον ιδιωτικό χώρο (όχι πάντα χωρίς παρενέργειες στην υγεία), αλλά αποδίδουν θερμοκρασία στο περιβάλλον, αυξάνοντας τη δυσφορία για τους υπόλοιπους. Για να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο εξασφαλίζουν κυρίως από την καύση λιγνίτη, αφού στην Ελλάδα, συν τοις άλλοις, βρισκόμαστε πίσω στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η καύση λιγνίτη όχι μόνο μολύνει, αλλά και θερμαίνει την ατμόσφαιρα. Και καθώς θερμαίνεται η ατμόσφαιρα, όλο και περισσότερο χρειάζονται τα κλιματιστικά. Δεν πρόκειται απλώς για φαύλο κύκλο, αλλά για τον ορισμό του φαύλου κύκλου.
Είναι απλώς ένας από τους δεκάδες λόγους για τους οποίους έπρεπε να εγκαταλείψουμε το πρωτόγονο μοντέλο με το οποίο διαμορφώθηκαν οι ελληνικές πόλεις. Υπάρχουν επίσης λόγοι αισθητικοί, λειτουργικοί, οικονομικοί. Oι πόλεις μας είναι άσχημες και προσφέρουν χαμηλή ποιότητα ζωής με δυσανάλογα μεγάλο κόστος. Και όμως, κανένας δε φαίνεται να έχει διδαχτεί από την απογοητευτική εμπειρία. Ακριβώς όπως αναπτύσσονταν οι πόλεις μας τη δεκαετία του �50, ακριβώς έτσι αναπτύσσονται και σήμερα, πενήντα χρόνια αργότερα. Τυφλές εντάξεις στο πολεοδομικό σχέδιο, ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι, μηδενικό πράσινο, παράλογα υψηλοί συντελεστές δόμησης ώστε να δημιουργούνται εύκολες υπεραξίες και ψευδαίσθηση ευμάρειας. Σε άλλες περιπτώσεις, συνειδητή, ψηφοθηρική ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση η οποία διαμορφώνει τριτοκοσμικές πραγματικότητες και υπαγορεύει τους δικούς της πολεοδομικούς κανόνες, όταν κάποτε οι περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο. Τι γειτονιές να σχεδιάσεις, όταν ο αυθαίρετος οικιστής έχει χτίσει το 100% του οικοπέδου του και έχει αφήσει δρόμο τριών μέτρων; Και πού θα χωρέσεις σχολεία, πλατείες και πάρκα;
Ετσι φτάσαμε στη σημερινή τριτοκοσμική Θεσσαλονίκη, στην τριτοκοσμική Λάρισα, στην τριτοκοσμική Κοζάνη, πόλεις που περνάς απ΄ έξω και κάνεις το σταυρό σου πώς οι άνθρωποι κατάφεραν να τις φέρουν σ΄ αυτό το χάλι. Και ακριβώς έτσι θα συνεχίζουμε, όσο η πολιτική δε θα έχει όραμα και θα τρέμει το πολιτικό κόστος και κάποιοι επιστήμονες θα τίθενται στην υπηρεσία της, άβουλοι διεκπεραιωτές της καταστροφής.
ηταν ενα ωραιο σημερινο αρθρο απο τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
__________________
.....
|