Μιας και εγώ στο ψάξιμο είμαι και έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, θα πω τι έχω μάθει.
Αν έχετε δυνατότητα για φυσικό αέριο είναι η καλύτερη λύση, μέχρι στιγμής. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε.
Οι επιλογές μου είναι σε κάποιο σύστημα που να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα γιατί μέχρι στιγμής είναι το πιο συμφέρον!
Έχω αποκλείσει την θέρμανση με ξύλο και με πέλλετ γιατί το πρώτο άρχισε να γίνεται ανάρπαστο (στην περιοχή μας αρχές Ιανουαρίου έψαχναν για ξύλα και δεν υπήρχαν ΠΟΥΘΕΝΑ) και θέλεις χώρο για να βάλεις 10 τόνους για όλη σεζόν. (περίπου τόσα χρειάζονται, ίσως και παραπάνω)
Το πέλλετ είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση αλλά η τιμή του έχει φτάσει να είναι ασύμφορη μιας και έχει φτάσει τα 350-400€ ο τόνος. (αναλογία με πετρέλαιο 2kg πελλετ = 1 λίτρο πετρελαιο)
Θοδωρή τις υπέρυθρες τις έχει μια συνάδελφός μου. Είναι αρκετά ευχαριστημένη και απο θέμα απόδοσης και από θέμα κατανάλωσης. Έρχεται πιο οικονομικά απ΄ότι το πετρέλαιο και δεν χρειάζεται ειδική εγκατάσταση. Τα κρεμάς στον τοίχο σαν κάδρα και τα συνδέεις στο ρεύμα (είτε σε πρίζα είτε σε μπουάτ). Εδώ έχει ποιότητες και τα "φθηνά" έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες για να αποδώσουν σωστά πχ δεν πρέπει να μπουν απέναντι από παράθυρα ή σε εξωτερικούς τοίχους.
Στην περιοχή σας είναι ένας που τα εισάγει, έχω μιλήσει μαζί του!
Όσον αφορά τον λέβητα ιόντων...θέλει ΠΟΛΥ προσοχή!! Πρέπει να γίνεις χημικός και τουλάχιστον κάθε χρόνο να αλλάζεις το ειδικό υγρό!!
Αυτό το υγρό είναι που σε συνδυασμό με το ρεύμα ζεσταίνεται και κυκλοφορεί στην εγκατάσταση ΑΛΛΑ...το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να μπει σε όλες τις εγκαταστάσεις γιατί προκαλεί διάβρωση στα μέταλλα και μπορεί να πάθεις τεράστια ζημιά!
Γι αυτόν τον λόγο έβγαλαν και κάποιους με ξεχωριστό εναλλάκτη, ζεσταίνουν εκείνο το νερό και το κυκλοφορούν στα καλοριφέρ με αποτέλεσμα μείωση απόδοσης, αύξηση κατανάλωσης. Το απλό σύστημα έιναι φθηνό αλλά το 2ο ανέρχεται στα 2000€ για περίπου 60-70τμ χώρο....και θέλει και τριφασικό ρεύμα!
Εγώ καταλήγω (μάλλον) σε έναν
ηλεκτρικό λέβητα που συνδέεται στην υπάρχουσα εγκατάσταση των καλοριφέρ, κοστίζει 800-1300€ ανάλογα το μέγεθος αλλά σαν μειονέκτημα έχει το ότι πρέπει να φέρω τριφασικό ρεύμα για το δικό μου σπίτι. Το συγκεκριμένο το έχουν τοποθετήσει 2 γνωστοί μου και έμεινα υπερευχαριστημένοι.