Λένε πως η κυβέρνηση εγγυατε για καθε πολιτη μεχρι 100.000 ευρώ οτι δεν θα χαθουν τα χρηματα. Δεν έχουν αναφερει όμως τυχον αλλων ειδους καταθεσεις όπως πχ προθεσμιακές! εγώ σκέφτηκα μερικους τροπους να την γλιτωσουν τα χρηματα μας! ενα ειναι να κανουμε οσα περισσοτερα μπορουμε σε χρυσες λιρες!!!! ναι καλα ακουσατε! ξερετε ποσος κοσμος ειχε κανει με την κατοχη και μετα τα βρηκαν οι απογονοι και τα κονομισαν???? στο χωριο μου σεντουκια με λιρες εβρισκαν μετα την κατοχη! επειδη ομως τωρα ανεβηκε ο χρυσος μια χρυση λιρα ειναι καπου 240-260 ευρω αναλογα την παλαιοτητα, οχι καλπικη φυσικά έτσι? και μετα ετσι και πεσει αυτοματος αν παμε να δωσουμε θα παρουμε λιγοτερα χρηματα! αλλα συνηθως ειδικα μετα απο χρονια ο χρυσος παει πολυ πανω! υπόψην πως οταν λεμε για λιρες μιλαμε για ΝΟΜΙΜΟ τροπο απο τραπεζα, να δηλωθουν κτλ κτλ, αλλιως ειναι παρανομες με οτι αυτο συνεπαγεται. Ο αλλος τροπος ειναι τα χρηματα να τα μεταφερουμε σε τραπεζες εξωτερικου, επειδη σε ξενες χωρες ειναι ποιο δυσκολο, εγω θα προτιμουσα την τραπεζα Κυπρου, ημουν εκει 14μηνες και ειχα λογαριασμο και το βλεπω ποιο ευκολο και εχει και τραπεζα Κύπρου στην Ελλαδα. Η αλλη λυση και η ποιο ευκολη ειναι απλα να μην εχουμε χρηματα στην τραπεζα και να τα παρουμε εμεις. Βεβαια μπορει να μας κλεψουν αλλα τουλαχιστον δεν θα τα φαει το κρατος! :Pppp εαν γυρισουμε ομως στην δραχμη θα πρεπει να παμε εξωτερικο με αυτα αλλιως με την μετατροπη τους σε δραχμη θα χασουμε ενα τεραστιο ποσοστο από την αξία τους! προσωπικα δεν πιστευω πως υπάρχει προβλημα με τις τραπεζες και ΔΕΝ πρεπει να γινει πανικος! 1ον οι τραπεζες δεν θα δωσουν μεγαλα ποσα σε μετρητα και 2ον αν δωσουν τοτε θα χρεωκοπησουν γιατι θα χασουν μεγάλα κεφάλαια!!!
Παραθετω ενα κειμενο απο μια σελιδα που μιλαει για την οικονομικη καταρευση του νομισματος της Ελλάδας κατά την κατοχη από τους Γερμανούς :
α) Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής οι κατακτητές προχώρησαν σε οργανωμένες και συστηματικές κατασχέσεις όλων των αποθεμάτων (δημόσιων και ιδιωτικών) προϊόντων που χρειάζονταν για να συντηρηθούν τα στρατεύματα τους και να προωθηθούν στα μέτωπα. Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι συναγωνίζονταν στο πλιάτσικο, στις λεηλασίες και στις αρπαγές. Τρόφιμα, δημητριακά, εργαλεία, φάρμακα, είδη ένδυσης, στρατιωτικό υλικό, οχήματα-μέσα μεταφοράς, καύσιμα, ανταλλακτικά, ζώα κ.α γίνονταν αντικείμενο και στόχος των στρατιωτών που ρήμαζαν τις αποθήκες.
β) H νομισματική κατάρρευση και ο πληθωρισμός εκμηδένισε την αξία του χρήματος και έκανε πολύ δύσκολη κάθε οικονομική συναλλαγή. Μετά τη λεηλασία και το πλιάτσικο οι Γερμανοί απαίτησαν από την Κυβέρνηση Τσολάκογλου η Ελλάδα να πληρώνει στις δυνάμεις του Άξονα τις «δαπάνες Κατοχής» που αυξάνονταν συνεχώς.
Δαπάνες Κατοχής 7.
Νοέμβριος 1941
25 δις. δραχμές
Δεκέμβριος 1942
260 δις δραχμές
Αύγουστος 1943
850 δις δραχμές
Χρήματα όμως δεν υπήρχαν. Τα κρατικά ταμεία ήταν εντελώς άδεια. Η τριπλή κατοχή είχε μηδενίσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, ο θαλάσσιος αποκλεισμός απαγόρευε το εξωτερικό εμπόριο, τα δημόσια έσοδα από δασμούς και φόρους ήταν ασήμαντα. Η Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Γερμανών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας άρχισε να τυπώνει χρήμα. Η αύξηση της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορούσε σήμαινε αυτόματα πληθωριστικές πιέσεις και ταχεία υποτίμηση της αξίας του χρήματος.
Κυκλοφορία νομίσματος 8.
Νοέμβριος 1941
41 δις δραχμές
Σεπτέμβριος 1942
185 δις δραχμές
Αύγουστος 1943
1.030 δις δραχμές
Ιούνιος 1944
58.000 δις δραχμές
γ) Η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε σε ό,τι χρειαζόταν το Ράιχ και τα στρατεύματα κατοχής. Με διάφορες νομότυπες μεθόδους οι γερμανικές εταιρείες υπέγραφαν μακράς διάρκειας συμφωνίες με τις ελληνικές βιομηχανίες. Η αποδοχή τέτοιων συμβολαίων εγγυόταν τη διανομή υλικών και καυσίμων και σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια κέρδη. Η άρνηση συνεργασίας με τις γερμανικές εταιρείες σήμαινε αυτόματα δήμευση της βιομηχανίας, απογύμνωση και μεταφορά των μηχανημάτων στη Γερμανία. Μακράς διαρκείας συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της Krupp και 26 ελληνικών εταιρειών π.χ το Ράιχ εξασφάλισε ετήσιες παραδόσεις 616,300 τον. πολύτιμων μετάλλων υπολογισμένης αξίας 13.000.000 RM. Επίσης η Βέρμαχτ έπαιρνε ημερησίως 2.800.000 τσιγάρα από τις 11 μεγαλύτερες ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τις εταιρείες που ανέλαβαν να κατασκευάσουν έργα (γέφυρες, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, μηχανές κλπ) για λογαριασμό των στρατευμάτων κατοχής. Συνολικά 6.500 νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής.9
Τελικά όμως η εσωτερική αγορά διαλύθηκε αφού δεν υπήρχαν προϊόντα για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Μικρά και μεσαία εργοστάσια, βιοτεχνίες, μαγαζιά, λεηλατήθηκαν και έκλεισαν, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά και πόρους για να ζήσουν.
δ) Οι συγκοινωνιακές υποδομές κατέρρευσαν πλήρως. Όλα τα μεταφορικά μέσα (φορτηγά, αυτοκίνητα, μηχανάκια, ακόμα και τα ζώα και τα ποδήλατα!!) επιτάχτηκαν από τις δυνάμεις κατοχής. Το ίδιο και όλα τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά και οι μηχανές. Το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο ήταν σε κακό χάλι από τους βομβαρδισμούς και τις δολιοφθορές των ανταρτών. Τα λιμάνια και τα καράβια κατεστραμμένα.
Η τριπλή κατοχή και η πλήρης καταστροφή των συγκοινωνιακών δικτύων έκαναν αδύνατη την τροφοδοσία των αστικών κέντρων με αγροτικά προϊόντα που χρειάζονταν για τη διατροφή του πληθυσμού. Οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας απομονώθηκαν. Υπό αυτές τις συνθήκες ακόμα και αν κάποιο μέρος της αγροτικής παραγωγής γλίτωνε από τα κατοχικά στρατεύματα και τους δωσίλογους συνεργάτες τους δεν υπήρχε ασφαλείς τρόπος να μεταφερθεί στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα.
ε) Η χώρα προπολεμικά εισήγαγε σημαντικά ποσοστά των απαραίτητων αγαθών από τα λιμάνια και ειδικότερα από τον Πειραιά. Η καταστροφή του εμπορικού στόλου και των λιμανιών και ο ναυτικός αποκλεισμός που είχε επιβληθεί από τους Συμμάχους δεν επέτρεπε τον από θαλάσσης ανεφοδιασμό της χώρας με τρόφιμα και προϊόντα. Αυτή η εξάρτηση από τους θαλάσσιους δρόμους στάθηκε μοιραία τον πρώτο χειμώνα της Κατοχής, ειδικά για την Αθήνα και τον Πειραιά.
Η πηγη για να διαβασετε και τα αλλα :
http://www.alfavita.gr/history/h12_3_10_921.php
ΤΕΛΙΚΑ μετα από ολα αυτα μηπως ειμαστε ΥΠΟ την ΚΑΤΟΧΗ της ΤΡΟΙΚΑΣ και πολλών αλλων συμφερόντων? μήπως ΟΛΑ ειναι στημένα και ειμαστε εμεις τα πιονια τους???? εγώ αυτό αρχιζω να πιστευω τελικά, πως θα γυρισει κατοχη και παλι με αλλον τροπο μετα απο τοσα χρονια! μαλλον η ιστορια επαναλαβάνεται!