Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από NyO
Επειδη το θεμα που αναπτυχθηκε εδω το εχω κανει ευτυχως στα μαθηματα ασφαλους οδηγησης που παρακολουθησα (αλλαξαν πολλα στον τροπο που σκεφτομαι οταν οδηγω πλεον) θελω να σας πω πως σε αυτοκινητο με ABS ΔΕΝ υπαρχει γρηγοροτερος τροπος να σταματησεις παρα μονο το ιδιο το φρενο.
Το χειροφρενο το ξεχναμε εντελως γιατι ακυρωνει ολο το συστημα πεδισης! Θελει φρενο αλλα τσαρουχομενο! Αν μπορουμε να ριξουμε ολο μας το βαρος πανω στο πενταλ να το κανουμε και οσο εκεινο κλωτσαει τοσο εμεις το παταμε (δεν το αφηνουμε ποτε για "ξεμπλοκαρει" και να το ξαναπατησουμε).
Ακομα και το κατεβασμα ταχυτητας (που σε στιγμη πανικου ειναι δυσκολο να το κανεις) στο στιγμιαιο πατημα του συμπλεκτη θα δωσει περισσοτερη φορα στο οχημα (μεχρι να ξαναμπει ταχυτητα και να αρχισει να κοβει) οποτε ουτε αυτο ειναι σωστο! Καναμε απειρες δοκιμες στην πιστα με βρεγμενο οδοστρωμα και τεχνιτα εμποδια που δεν επρεπε να χτυπησουμε. Το ABS πραγματικα ΣΩΖΕΙ! Αρκει να το πατας με ολη σου τη δυναμη και να στριβεις το τιμονι σου αν δεις οτι πεφτεις πανω στο "εμποδιο" (αν εχεις περιθωριο βεβαια).Θα στριψεις κανονικα και θα σταματησεις σωος και αβλαβης.
Επισης κατι αλλο που εμαθα ηταν πως το οριο των 50χλμ σε κατοικημενες περιοχες, που μου φαινοταν τοσο γελιο καποτε, ειναι τελικα μεγαλη ταχυτητα οταν πρεπει να κανεις φρεναρισμα πανικου για να αποφυγεις ενα παιδακι ας πουμε που σου πεταχτηκε στα 3 μετρα!!!
|
Την μονη ενσταση που εχω ειναι στο οτι με το ABS σε πολυ χαμηλες ταχυτητες....(στυλ σταματα-ξεκινα ως 30-40).....στους
Ελληνικους δρομους γυαλια και ειδικα με παγωμενα λαστιχα απλα σε στελνει στον Φανοποιο!!!!!
Φιλοι το εχουν παθει και μετα απο απειρες δοκιμες στο δικο μου καρ,επιβεβαιωθηκε οτι ειναι καλυτερο να ειναι απενεργοποιημενο,μεσα σε πολη τοσο χαμηλα!!!!
Σε καλο οδοστρωμα καθως και σε οσα προειπες αλλα και σε χωματα,παγους,χιονια ........ειναι κορυφη!!!!
Για μενα το χειροφρενο χρειαζεται οταν εχεις αποφασισει να ριξεις καπου το αμαξι σου και δεν σε παιρνει κατι αλλο.......τωρα το ποση παιδεια εχει ο καθενας μας για να το κανει, ειναι αλλο κεφαλαιο!!!!