Να πω κι εγώ την άποψή μου...
Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως πισωκίνητο σημαίνει πάντες, ανάποδα, σβούρες, και γενικά ότι πιο "ανήθικο" μπορεί να κάνει ένα αυτοκίνητο.
Το ακριβώς αντίθετο νομίζουμε πως ισχύει για τα προσθιοκίνητα.
Η αλήθεια νομίζω έχει πολλά πρόσωπα εδώ.
Η θεωρία λέει πως είναι προτιμότερο να μοιράσεις τις δουλειές που έχουν να κάνουν οι τροχοί, στη μέση. Δηλαδή άλλοι να στρίβουν και άλλοι να κινούν. Κατά βάση είναι σωστό (γιατί να έχεις 2 "άχρηστους" τροχούς, και οι άλλοι 2 να κάνουν τα πάντα

. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει το θέμα της συμπεριφοράς στο δρόμο.
Σε ένα πισωκίνητο, στο όριο υπάρχει η τάση να "ξεκολλήσει" ο πίσω άξονας, και να έχουμε υπερστροφή (συνήθως, γιατί υπάρχουν και λαμπρές υποστροφικές εξαιρέσεις...).
Σε ένα προσθιοκίνητο, στο όριο υπάρχει η τάση να "ξεκολλήσει" ο εμπρός άξονας, και να έχουμε υποστροφή (συνήθως, γιατί υπάρχουν και εδώ λαμπρές υπερστροφικές εξαιρέσεις...).
Στην πρώτη περίπτωση η αντίδραση του οδηγού πρέπει να είναι ανάποδο τιμόνι και γκάζι. Στη δεύτερη, πρέπει να στρίψει περισσότερο και να ελλατώσει το γκάζι.
Ποιό από τα δύο είναι φυσιολογικότερη αντίδραση στο "μέσο οδηγό"; Οι περισσότεροι μόλις νοιώσουν πως κάτι κάπου γλυστράει, ή δεν υπακούει, αφήνουν το γκάζι.
Κάπως έτσι προκύπτει πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν στο δρόμο όσοι οδηγούν αυτοκίνητο με την κίνηση μπροστά.
Βέβαια είτε ισχύει αυτό που λέω είτε όχι, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που η κίνηση εμπρός έχει επικρατήσει.
1. Κόστος κατασκευής (σαφώς πιο φθηνή η διάταξη όλα μαζί).
2. Χωροταξικά θέματα (κινητήρας τοποθετημένος εγκάρσια, έλειψη τούνελ άξονα μετάδοσης, μεγαλύτερος χώρος αποσκευών).
Τα περισσότερα από τα παραπάνω έχουν ισχύ σε "καθαρά" από ηλεκτρονικά αυτοκίνητα (προσθιοκίνητα και πισωκίνητα). Με την παρουσία όλων αυτών των συστημάτων ευστάθειας, αντιμπλοκαρίσματος, αντισπίν, ασπιρίν, λεξοτανίλ, μπεταντίν, τουμποφλό κλπ, οι συμπεριφορές των αυτοκινήτων είναι λίγο-πολύ προβλέψιμες και ευκολότερα ελεγχόμενες, τουλάχιστον από το μέσο οδηγό.
Χεράδες και κουλοί υπάρχουν παντού. Είτε οδηγούν το ένα είτε το άλλο. Ας μη γενικεύουμε.
Και για να κλείσω, έχω να σας πω πως την τελευταία φορά που πήγα Μέγαρα, έπαιξα πολύ με τις πιέσεις των ελαστικών. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υποστροφική μπορεί να γίνει ακόμα και μια ΑΕ86...