Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από alexx
καλησπερα. Στα 151.000χλμ τα αλλαξα εκανα και σερβις. Στα 154,000 δεν εδειχνε τιποτα ο δεικτης και συμπληρωσα κανα λιτρο και τα αλλαξα, στα 157,500 παλι συμπληρωμα, μετα απο λιγο αλλλαγη και τωρα στα 161.500 συμπληρωμα 1 λιτρο. Πιο πολυ λαδι παρα βενζινη καει!! Τα κανονικα του ειναι 5-30? Οδηγω κανονικα χωρις να το σπαω το αμαξι σερβισ δτην ωρα του κτλ. 10-40 να πω την αληθεια δεν ξερω πως εφτασα να βαζω. Μαλλον επειδη πηγαινα απο γνωστο σε γνωστο!!! Παλι το καλοκαιρι που μιλουσα μ εναν μηχανικο απο θεσσαλονικη με λεει βαζε 10-40. Αλλος λεει 5-30 . Εχω καταμπερδευτει!!
Αυτα τα χημικα υπαρχουν Ελλαδα? Κανουν δουλεια? Να δοκιμασω γιατι οχι?
|
Καλησπέρα.
Συνήθως min / max στον δείκτη λαδιού είναι 0,8 εως 1 λίτρο. Αν σε 3000χιλ σου έκαψε σχεδόν λίτρο είναι πολύ.
Αν δεν έχεις διαρροές απο τσιμούχες ή φλάντζες και λόγω χιλιομέτρων έχεις ηδη αλλάξει τσιμουχάκια βαλβίδων τότε το λάδι ή καίγεται μέσα στον κύλινδρο γιατί το ελατήριο αποξέσεως λαδιού δεν μπορεί να το "σκουπίσει" ή περνάει συμπίεση στο κάρτερ γιατί τα ελατήρια συμπιέσεως είτε είναι κολλημένα είτε έχει μεγάλη φθορά ο κύλινδρος και το λάδι πλέον καίγεται με την μορφή αναθυμιάσεων.
Στην δεύτερη περίπτωση η πεταλούδα σου και γενικώς η πολλαπλή εισαγωγής εσωτερικά θα είναι σε μαύρα χάλια. Λογικά θα πρέπει να έχεις και αυξημένους υδρογονάνθρακες.
Βρές έναν μηχανικό "παλιάς κοπής" να έχει όρεξη να ασχοληθεί, να κάνει μια μέτρηση συμπίεσης, να σου ελέγξει την εισαγωγή για αναθυμιάσεις, δείξε του τι λάδι βάζεις να δεί το ποσοστό επι τις % πόσο Evaporation loss έχει (είναι το ποσοστό του λαδιού που αναθυμιάζει) και αν σου βγάλει τον κινητήρα άχρηστο τότε να αρχίσεις να σκέφτεσαι αντικατάσταση.
Για το τι λιπαντικό θα βάλεις ακολουθείς πιστά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Με το μόνο που μπορείς να "παίξεις" εσύ είναι με τα διαστήματα αλλαγής του λιπαντικου ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του αυτ/του. Τα λιπαντικά μπορεί να φαίνονται ίδια έχουν όμως μεγάλες διαφορές μεταξύ τους τις οποίες μπορείς να δείς απο τα Technical data του κάθε λιπαντικού. Μέσα απο την έρευνα που θα κάνεις βρές αυτό που ταιριάζει στον κινητήρα σου και μείνε σε αυτό σαν μάρκα και ιξώδες οσο έχεις τον συγκεκριμένο κινητήρα.
Υπ όψιν οτι όσο παλιώνει ενας κινητήρας τόσο καλύτερο λιπαντικό χρειάζεται ή το λιπαντικό που ηδη χρησιμοποιείς (αν δεν θέλεις να βάλεις καλύτερο αρα και πιό ακριβό) να αλλάζεται πιό συχνά.
Για το χημικό που έγραψα παραπάνω δεν το έχω δοκιμάσει ο ίδιος ξέρω όμως πως δεν έχει σχέσει με το Oil Flush ή το Motor Clean γιατί δεν το ρίχνεις στο λάδι αλλά μέσα στον κύλινδρο (υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία).
Στην εποχή μου με τα καρμπυρατερίσια αυτ/τα και τα λιπαντικά της τότε εποχής που λάσπωναν πολύ γρήγορα καθαρισμό κεφαλής εμβόλων και ξεκόλλημα ελατηρίων κάναμε με υγρά φρένων που ρίχναμε απο την τρύπα των μπουζί.