Σωστές οι επισημάνσεις των φίλων. Προσθετω και τις δικές μου λόγω εμπειρία σε 1,6 VVTi του 2014 - 240.000 χλμ.
Το Check engine αναβε και έσβηνε κατά καιρούς , με κανονική βενζίνη 95. Καθάρισα MAF, πεταλούδα, κοίταξα μπουζί, έλεγξα καυσαέρια (είχα επίσης διαπιστώσει μαύρο καπνό από την εξάτμηση, που έβγαινε εκτός ορίων φυσικά), άλλαξα φίλτρο βενζίνης (αυστηρά κάθε 45.000 χλμ). Η αναφορά του κομπιούτερ στην αντ/πία έδειξε πλούσιο μείγμα και μου πρότειναν καθαριστικό για μπεκ ιντέξιον της Τουοταπρώτα από όλα, το οποίο έριξα σε ένα γέμισμα βενίνης πάντα 95αρας. Επίσης μου είπαν να ελέγξω μπαταρία , που φάνηκε ότι ήταν πεσμένη (4 χρόνια γαρ εάνω στο αυτοκίνητο). Φαίνεται ότι το μοτέρ αποσταθεροποιείτο στο ρελαντί (και παίζει ρολο και η μπαταρία σε αυτό), ειδικά αν ανάβει το φλας στο φανάρι σε ακινητοποίηση, όπου παρατηρείται και ''παίξιμο'' στις στροφές.
Αποφάσια να ανάβω τα μικρά φώτα (θέσης) συνεχώς πρωϊ βραδυ, οπότε και το ρελαντί είναι κατάτι πιο αυξημένο, αλλά οι στροφές σταθερές πλέον. Έκτοτε τέλος στο check engine και τον μαύρο καπνό. Το καθαριστικό της τουοτα κάνει πάντως δουλειά (αλλιώς χρειάζεται να βγούν τα μπεκ για καθαρισμό με μικροκύματα στην αντ/πία = > € 100.).
Οι ικασίες για σένσορα λ και καταλύτη μάλλον δε ισχύουν, αν σκεφτεί κανείς ότι το δικό μου μοτέρ καιει λάδια αό τα 135.000 χλμ και είμαι (αισίως) στα 240.000 χλμ ! Κάρτα καυσαερίων έβγαλα μετά από αυτες τις ενέργειες χωρίς κανένα πρόβλημα.
Δοκιμάζουμε πρώτα τα απλά και μετά πάμε στα δύσκολα (και δαπανηρά)
Ελπίζω να βοήθησα
|