Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από corollapatra
Το πολίτευμα είναι δημοκρατικό και τη λειτουργία του την εγγυάται η βουλή των αντιπροσώπων. Ποιων αντιπροσώπων; Των δικών μας αντιπροσώπων, αυτών που εσύ και εγώ ορίσαμε με την ψήφο μας να μας αντιπροσωπεύσουν. Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας και δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετική στις σύγχρονες κοινωνίες. Τώρα εάν κάποιοι επιλέγουν αυτό το δικαίωμα της επιλογής-ψήφου-ορισμού να μην το ασκήσουν, απλά και μόνο δεν έχουν λόγο και δικαίωμα κριτικής σε ο,τι έχει να κάνει με τις επιλογές και την διαχείριση που κάνουν αυτοί οι αντιπρόσωποί μας και τα επακόλουθα στη δική μας ζωή. Απλά πράγματα. Εγώ δε δέχομαι ότι κανείς μα κανείς υποψήφιος δεν βρέθηκε να έχει καλά στοιχεία και σωστές θέσεις για καθέναν από εμάς. Θέλεις να μου πεις ότι διάβασες και ανέλυσες τις θέσεις και των 30 περίπου κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές και δε βρήκες κανέναν αξιόλογο που να αξίζει την ψήφο σου; Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, υπάρχει και το λευκό. Αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος ύπαρξής του, η δήλωση δηλαδή εκ μέρους του ψηφοφόρου ότι "μάγκες είστε όλοι για τα πανηγύρια και δε ψηφίζω κανέναν σας". Η μη συμμετοχή όμως, ακόμα και εάν γίνεται για τον ίδιο λόγο, απλά σε βάζει στο ίδιο καζάνι με αυτούς που απλά αδιαφορούν και δεν τους απασχολεί το τι γίνεται στον τόπο τους. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη...
|
Καταρχήν, ευχαριστώ για το μήνυμά σου. Να διευκρινίσω 1-2 στοιχεία από όσα έγραψα, γιατί ίσως δεν ήταν σαφή.
1. Δε διαφωνώ με το γεγονός ότι είναι αναπόφευκτο να έχουμε δημοκρατία μέσω αντιπροσώπων - αν και στο κοντινό μέλλον ίσως είναι εφικτή και η άμεση δημοκρατία, αν π.χ. κάθε σπίτι έχει έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο...Αυτό που έγραψα είναι ότι οι αντιπρόσωποι που έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να εκλεγούν δεν προέρχονται και από τα μεσαία ή κατώτερα κοινωνικά στρώματα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν έχουν τα χρήματα για μια προεκλογική καμπάνια ή την προβολή που χρειάζεται για να βρουν απήχηση στο λαό και να εκλεγούν. Έτσι, καταλήξαμε επί δεκαετίες να ανακυκλώνουμε τα ίδια πρόσωπα ή αντιπροσώπους από τις ίδιες οικογένειες ή ομάδες! Αναμφίβολα υπάρχουν άνθρωποι αδιάφθοροι, επιστήμονες, επιχειρηματίες ή και απλοί επαγγελματίες με τη διάθεση, τις γνώσεις και τη βούληση να υπηρετήσουν τον τόπο, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το κατορθώσουν γιατί δεν έχουν τα χρήματα, την προβολή ή δεν είναι διαπλεκόμενοι για να πετύχουν την εκλογή τους. Άρα, έχει πραγματικά κάθε πολίτης αυτής της χώρας ίσες ευκαιρίες στον πολιτικό στίβο ; Εγώ πιστεύω πως όχι.
2. Όταν έγραψα ότι δεν έχω ψηφίσει κανένα δεν εννοούσα ότι απέχω. Πηγαίνω και ρίχνω άκυρο για να εκφράσω έστω και με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή μου.
Επειδή τυχαίνει να είμαι εκπαιδευτικός και οι μαθητές μου συχνά με ρωτούν τι θα ψηφίσω ή τι προτείνω, τους καταθέτω την επιλογή μου, αλλά τους προτρέπω να κάνουν το αντίθετο από μένα. Να επιλέξουν ή ακόμη καλύτερα να αλλάξουν την υπάρχουσα πραγματικότητα με κάτι καλύτερο. Για την ακρίβεια τους λέω ότι αυτοί ως νέοι άνθρωποι έχουν την ευθύνη και το χρέος να ανατρέψουν όσα αρνητικά τους παραδίδουμε εμείς οι μεγαλύτεροι...
3. Τις θέσεις των κομμάτων - ιδίως των μεγάλων - σε γενικές γραμμές τις γνωρίζω, γιατί έχει τύχει να ασχοληθώ. Το θέμα είναι πως όλες οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες από τα 2 κόμματα εξουσίας εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων. Ακόμη και σήμερα που έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο καλείται ο φτωχός και ο ταλαίπωρος να πληρώσει αυτά που έτρωγαν επί δεκαετίες οι απατεώνες και δεν την πληρώνει κανείς! Αθωώνονται όλοι σε τούτη τη χώρα! Και τα "μαύρα" δις των πλουσίων είναι στην Ελβετία και δεν τα αγγίζει κανείς! Ποιον να ψηφίσεις λοιπόν όταν λειτουργούν έτσι;;; Όταν επί δεκαετίες το μοναδικό πράγμα στο οποίο συμφωνούσαν τα κόμματα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών και στις επιχορηγήσεις των κομμάτων;; Όταν ακόμη και τα κόμματα της αριστεράς έχουν μόνο αντίλογο ή ανεφάρμοστα ουτοπικά προγράμματα. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της άκρας δεξιάς δεν με εκφράζουν καθόλου και είναι κατά τη γνώμη μου συχνά αντίθετα προς τις έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας ακόμη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δε θα τα ψήφιζα ποτέ...
Γι' αυτούς τους λόγους μέχρι τώρα επιλέγω άκυρο.
Εννοείται πως όσα γράφω παραπάνω είναι καθαρά προσωπικές γνώμες και οποιοσδήποτε μπορεί να διαφωνεί μαζί μου...και έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί...άλλωστε είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός.