Το αμάξι σου έχει δυο ιμάντες.
Ο ένας είναι γνωστός ως "χρονισμού" ή ¨εκκεντροφόρων" και είναι αυτός που σου έδειξαν στη φωτογραφία στην προηγουμενη σελίδα (είναι στα αριστερά της μηχανής όπως την κοιτάς και είναι καλυμμένος) . Αυτός αν σπάσει και έχεις και αρκετές στροφές καρφώνεις τις βαλβίδες στο καπάκι και πας για αρκετά δαπανηρή επισκευή.
Ο αλλος είναι αυτός που δίνει κίνηση σε δυναμό, αντλία νερού, κομπρεσέρ αιρ κοντισιον και είναι γνωστός ως ιμάντας "δυναμό" (είναι στα αριστερά της μηχανής όπως την κοιτάς και φαίνεται κατευθειαν). Αυτός αν σπάσει μενει το αμάξι χωρίς ρεύμα και ψύξη και δε θες να το πάθεις σε καμια λεωφορό ή εθνική...Νομίζω κάθε 60.000 περίπου αυτός αλλάζει.
Και οι δύο ιμάντες για κινούνται κάθονται πάνω σε ρουλεμάν που έχουν και ελατήριο έτσι ώστε κατα κάποιο τρόπο να τους κρατάνε τεντωμένους (για τον ιμάντα χρονισμού δεν παίρνω όρκο - γιατο τον ιμάντα δυναμό είμαι σίγουρος). Αυτά τα ρουλεμάν ονομάζονται τεντωτήρες. Και αυτά χρείαζονται αλλάγη κάποια στιγμή γιατί φθείρονται.
Από όσο ξέρω όταν αλλάζεις ιμάντα χρονισμού αλλάζει μαζί και τα ρουλεμάν. Για τον ιμάντα δυναμό νομίζω δεν αλλάζεις πάντα και τα ρουλεμάν στην αλλαγή.
|