Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από kyro
Όταν το αυτοκίνητο κινήται αναπτύσεται επάνω του στατικός ηλεκτρισμός. Αυτός ο ηλεκτρισμός πρέπει να διαφύγει προς τη Γη (τον πλανήτη, το έδαφος) αλλιώς θα μας τινάξει για τα καλά. Το μόνο σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το έδαφος είναι τα ελαστικά. Που από ότι ξέρουμε είναι μονωτικά, κακός αγωγός του ηλεκτρισμού. Και πώς εκφορτίζεται το αυτοκίνητο;
Κοιτώντας προσεκτικά ένα ελαστικό (το δικό μου , Uniroyal RainSport1) θα δούμε ότι στο κέντρο του πέλματος υπάρχει ένας δακτύλιος, μια γραμμή που διατρέχει όλη την περιφέρεια του ελαστικού και δείχνει διαφορετική στο μάτι. Και είναι. Αυτός ο δακτύλιος είναι απο υλικό διαφορετικό σε σχέση με το υπόλοιπο πέλμα, το οποίο υλικό έχει μεγαλύτερη αγωγιμότητα. Απο εκεί προφανώς γειώνεται το αυτοκίνητο και ξαλαφρώνει από τον στατικό ηλεκτρισμό.
Αν μετρήσουμε την αντίσταση πάνω στο δακτύλιο θα δουμε μια τιμή (5,83ΜΩ – 5.830.000Ω στην συγκεκριμένη μέτρηση) που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αγωγιμότητα. Αν μετρήσουμε αντίσταση σε άλλο σημείο θα δούμε ότι δεν παιρνουμε κάποια τιμή (το «1 .» σημαίνει άπειρη αντίσταση) άρα η όποια αγωγιμότητα είναι πάρα πολύ μικρή ή μηδενική.
|
Καλέ μου φίλε η σκέψη σου σωστή αλλά δεν νομίζω οτι ισχύει για 2 λόγους:
α) Η λωρίδα αυτή δεν ακουμπάει στην ζάντα παρα μόνο μέσω του αέρα και του υπόλοιπου λάστιχου όπου κανένα απο τα δύο δεν είναι αγωγοί.
και
β) το σασί γειώνετε στο (-) της μπαταρίας (γείωση λειτουργίας) και δεν χρειάζαιτε να πατάει στο έδαφος, όσο για τα πλαστικά μέρι δεν είναι ικανά να αναπτύξουν φορτίο που θα μας βλάψει σωματικά.
__________________
Αν δέν είναι πισωκούνα δέν κάνεις δουλειά !
Θυμήσου ! οδήγα προσεχτικά, είναι υποχρέωση σου! τα παλιοσίδερα ξανα γήνονται, εμείς ΌΧΙ.