Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 28-08-07, 19:39
PeterIoannou Offline:

Μοντέλο: Avensis ZZT223
Περιοχή: Ambelogardens
Ευχαρίστησε: 0
Έχει δεχθεί ευχαριστίες 0 φορές σε 0 μηνύματα
Δύναμη Σεβασμού: 423
PeterIoannou είναι υπέροχος PeterIoannou είναι υπέροχος PeterIoannou είναι υπέροχος PeterIoannou είναι υπέροχος PeterIoannou είναι υπέροχος PeterIoannou είναι υπέροχος
Δεν είχα καμία πρόθεση να γράψω κάτι σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι μέχρι πριν από λίγες ώρες ήμουν σε ένα από τα μέτωπα κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μόλις καταφέραμε να σώσουμε σχεδόν μόνοι μας τα σπίτια του χωριού μας, και τίποτε άλλο.
Αλλά:
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από diafanh-psyxh Εμφάνιση μηνυμάτων
....μόνο με τα εναέρια μέσα μπορείς να καταπολεμήσεις τέτοιες φωτιές(μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για παρθένο δάσος).το ξέρω δεν είχαμε φροντήσει να πάρουμε παραπάνω αλλά μας έστειλαν βοήθεια και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασημάζευτα...
Μέγα σφάλμα!
Όσοι έχουν αντιμετωπίσει πυρκαϊά στην πραγματική ζωή, αλλά και οι πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες, λένε τα ακόλουθα (τους έχω ακούσει ο ίδιος σε συζητήσεις που είχα στο παρελθόν μαζί τους, και επαληθεύτηκαν στην πράξη):
1. Η δασική φωτιά, δεν σβήνει την ημέρα, παρά μόνο τη νύχτα, οπότε και πέφτει ο άνεμος.
2. Σε μεγάλης έκτασης δασικές πυρκαϊές, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι το λεγόμενο από τους συντοπίτες μου "αντιπύρι" (καίμε ελεγχόμενα το δάσος πριν φτάσει εκεί η φωτιά), με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήνει μόνη της, αφού στερείται "τροφής".
3. Λαμβάνουμε υπ' όψη μας τις υποδείξεις των ντόπιων σχετικά με το ανάγλυφο και τα πιθανά περάσματα της φωτιάς, δεδομένου ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα την περιοχή και μπορούν να κινηθούν σε αυτή με κλειστά τα μάτια (σε αντίθεση με τους πυροσβέστες που σχεδόν πάντα δεν γνωρίζουν -και είναι λογικό, αφού δεν είναι ντόπιοι-).
4. Η αστυνομία δεν φροντίζει να εκκενώσει τα χωριά, ενώ υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να δοθεί αγώνας για να αντιμετωπιστεί η πυρκαϊά.
5. Φροντίζουμε να συνδράμει ο στρατός με μέσα (φορτωτές, υδροφόρες, πυροσβεστικά κλπ) και όχι ρίχνοντας πεζούς ανεκπαίδευτους φαντάρους στις φωτιές.
6. Συντονίζουμε τη δράση των δυνάμεων και δεν αφήνουμε τον καθένα να κάνει ό,τι εκείνος κρίνει, δημιουργώντας σύγχυση και πολυδιάσπαση των δυνάμεων.
Υπάρχουν και μέτρα πρόληψης, αλλά εδώ θα χρειαστούμε μερικές σελίδες.
Τι έγινε από τα παραπάνω, τουλάχιστον στην περιοχή μου στην Αρχαία Ολυμπία; ΤΙΠΟΤΕ!
Οι κάτοικοι του χωριού μου (συνεπικουρούμενοι από 3 πυροσβεστικά οχήματα, αγροτικά μηχανήματα και υδροφόρες ιδιωτών), αγωνιζόμενοι ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΚΟΜΜΕΝΟ ΕΠΙ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ, και βοηθούμενοι από το γεγονός ότι η φωτιά "επιτέθηκε" στο χωριό μου σχεδόν τα ξημερώματα, καταφέραμε και σταματήσαμε τη φωτιά μερικά μόνο μέτρα από τα σπίτια μας!
Και αντιμετωπίζαμε και εγώ δεν ξέρω για πόσες ώρες μετά τις διαρκείς αναζωπυρώσεις...
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από diafanh-psyxh Εμφάνιση μηνυμάτων
...κακά τα ψέματα η φωτιά έχει ξεφύγει από τη δεύτερη μέρα και αν δεν μπορέσουνε να την περιορίσουν ώστε να την καταπολεμήσουν το μόνο που σώζει την υπόλοιπη ελλάδα είναι ο ισθμός της κορίνθου...
Οι πυροσβέστες λένε ότι μία φωτιά όταν εντοπιστεί κατά την έναρξή της, σβήνει με ένα ποτήρι νερό μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Στη δική μας περίπτωση, δεν έγινε αυτό και τώρα πληρώνουμε με δυσβάστακτο τόκο και πανωτόκι!
Συγνώμη αν είμαι λίγο κάθετος και απόλυτος, αλλά δεδομένου ότι ήμουν μέσα και δίπλα στη φωτιά -και υπέστην ζημιές από αυτή- νομίζω πως νομιμοποιούμαι να είμαι λίγο αγανακτισμένος...
Πάνος.
ΥΓ1: Όποιος έχει βρεθεί αρκετά κοντά σε δασική πυρκαϊά και έχει αφουγκραστεί τον βρυχηθμό της φωτιάς που πλησιάζει κατατρώγοντας ό,τι βρίσκει μπροστά της, δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει σε όλη του την υπόλοιπη ζωή. Και βέβαια, όποιος δεν έχει ζήσει πυρκαϊά από κοντά, να εύχεται να μην ζήσει!
ΥΓ2: Στην Αρχαία Ολυμπία μπήκα με τη μηχανή μου περίπου μισή ώρα μετά τη φωτιά, οπότε μπορώ να σας περιγράψω το θέαμα με ικανοποιητική ακρίβεια στην επόμενη συνάντησή μας -για όποιους το θελήσουν- αν καταφέρω να παραστώ...
ΥΓ3: Όσο για το ποιος φταίει, αφήστε να το πουν αυτοί που κάηκαν και έχασαν τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ, και όχι αυτούς που είδαν τις φωτιές από τις οθόνες των τηλεοράσεών τους!
Απάντηση με παράθεση