Το όλο θέμα του ζεστάματος εν κινήσει είναι καθαρά για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ο κινητήρας όταν δουλεύει στο ρελαντί παράγει ελάχιστο έργο και καταναλώνει λίγο καύσιμο. Επομένως ο χρόνος που χρειάζεται για να ζεσταθεί είναι μεγάλος.
Στην περίπτωση που ξεκινήσεις με κρύο κινητήρα παράγεται σημαντική ποσότητα έργου και καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου στο ίδιο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο κινητήρας να ζεσταθεί πιο γρήγορα.
Οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι δύο:
Όσο πιο γρήγορα φτάσει ο κινητήρας σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας τόσο πιο γρήγορα οι ρύποι θα πέσουν στα κανονικά επίπεδα που πρέπει να παράγει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Μην ξεχνάμε ότι όταν είναι κρύος ο κινητήρας δουλεύει με πλούσιο μίγμα και δεν λαμβάνει υπόψη τις μετρήσεις του λ. Αν δούλευε με στοιχειομετρικό μίγμα απλώς θα έσβηνε γιατί τα κρύα τοιχώματα του θαλάμου καύσης θα απορροφούσαν όλη την ενέργεια από την καύση και δεν θα παρήγαγε καθόλου έργο.
Επίσης, στο ρελαντί αργεί να ζεσταθεί και ο καταλύτης και να φτάσει στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας (~500 οC) που θα "καθαρίσει" τα καυσαέρια από NOx, CO & HC. Ακόμα, και ο αισθητήρας λ αργεί να ζεσταθεί με αποτέλεσμα να μην παίρνει σωστές μετρήσεις ώστε να λειτουργεί πλέον ο κινητήρας με στοιχειομετρικό μίγμα.
Το μόνο που χρειάζεται όταν βάζεις μπρος το αμάξι κρύο το πρωί είναι να περιμένεις 2 λεπτά να λιπανθούν οι επιφάνειες τριβής και στη συνέχεια να ξεκινήσεις με χαλαρούς ρυθμούς. Έτσι κι αλλιώς τα λάδια σήμερα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά πριν από 20 χρόνια και έχουν βέλτιστη απόδοση από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η σύσταση αυτή για ζέσταμα εν κινήσει εφαρμόζεται, από όσο ξέρω, από όλους τους κατασκευστές σήμερα ειδικά από φέτος που ισχύουν οι προδιαγραφές ρύπων EURO4.
|