Re: Λάστιχα: Αέρας ή Άζωτο;;;
Πάντα είχα απορία αν κάποιος που έβαλε άζωτο στα λάστιχά του είδε κάποια διαφορά που να την κατάλαβε, διότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία! Είδα το ίδιο θέμα σε ένα άλλο forum χθες και γελούσα γιατί οι τύποι εκεί έβαλαν άζωτο και κέρδισαν επιταχύνσεις, κρατήματα......
Βρήκα το αντίστοιχο topic στο CorollaClub, που αν και παλιό, θα ήθελα να πω ακριβώς τι παίζει με το άζωτο γιατί απ' ότι βλέπω υπάρχουν άτομα που σκέφτονται εδώ μέσα και δε μα΄σανε ότι τους δώσουν.
Λοιπόν, το άζωτο στα λάστιχα χρησιμοποιείται σε αγωνιστικά αυτοκίνητα (F1, DTM, ....) και στα λάστιχα των αεροπλάνων καθαρά για λόγους ασφαλείας!!!!!!! Σε τέτοια οχήματα τα φρένα τους αναπτύσουν τεράστιες θερμοκρασίες (κοκκινίζουν οι δίσκοι κτλ). Μεγάλα ποσά θερμότητας μεταφέρονται στη ζάντα και συσσωρεύονται μεταξύ ζάντας και ελαστικού. Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες άν έχουμε αέρα αντί αζώτου μέσα στα λάστιχα υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης του ελαστικού στο εσωτερικό του και ο εγκλωβισμένος αέρας είναι ικανός να διατηρήσει τη φλόγα και να οδηγήσει τελικά σε αστοχία!
Σκεφτείτε τι θερμότητα παράγεται στα φρένα ενός AirBus όταν προγειώνεται φορτομένο όταν ανά τροχό αντιστοιχεί φορτίο 20 τόνων περίπου και επιβραδύνει το αεροσκάφος από μία ταχύτητα περίπου 350 km/h. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το AirBus έχει τεράστια δισκόφρενα με 24πίστονες δαγκάνες σε κάθε τροχό (όχι σε κάθε άκρο). Βέβαια έχει και κάποια έξτρα συστήματα ψύξης των φρένων, μέχρι και πυροσβεστικό υλικό μπορεί να στείλει εκεί.
Αυτά τα έμαθα μετά από εκδρομή με τη EuroAVIA στις εγκαταστάσεις συντήρησης των αεροσκαφών της Ολυμπιακής στο Ελ.Βενιζέλος σε συνομιλία με τεχνικό.
Δε νομίζω τα αυτοκίνητά μας να φτάνουν σε τέτοιες καταστάσεις που να χρειαζόμαστε άζωτο. Μάλλον θα έχουμε μείνει από φρένα πολύ πιο νωρίς....
Όπως έχει γραφτεί και από άλλον, ο αέρας περιέχει 80% άζωτο. Δεν αλλάζει ουσιαστικά η συμπεριφορά του ενός αερίου από το άλλο. Οι ειδικές θερμοχωρητικότητες είναι παραπλήσιες, όπως και τα μοριακά βάρη γι' αυτούς που νομίζουν ότι ελαφρώνει (28,8 αέρας, 28 άζωτο).
|