Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #27  
Παλιά 30-05-06, 23:11
Το avatar του χρήστη akis308
akis308 Offline:
Moderator
 
Εγγραφή: 25-11-2005
Μοντέλο: ΑΕ 92
Περιοχή: Hράκλειο-Κρήτη
Ηλικία: 44 male
Μηνύματα: 2.379
Ευχαρίστησε: 0
Έχει δεχθεί ευχαριστίες 12 φορές σε 12 μηνύματα
Δύναμη Σεβασμού: 476
akis308 είναι σε έναν διακεκριμένο δρόμο
Για να πιστούν και οι πλέον δύσπιστοι μάζεψα μερικά στοιχεία....
Είναι μεγάλο, αλλά κάντε ένα κόπο να το διαβάσετε...
Τριβή είναι η δύναμη που αντιστέκεται στη σχετική κίνηση δύο στερεών σωμά¬των ή υλικών ή στην τάση τους για σχετική κίνηση. Η διεύθυνση επενέργειας της είναι εφαπτομενική των επιφανειών επαφής. Επομένως η τριβή εμπλέκεται σε όλα τα φαινόμενα επαφής στερεών σωμάτων. Αποτελεί δηλαδή μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες δυνάμεις στο μακρόκοσμο
Παρόλο που η έννοια της δύναμης δεν είναι ξεκαθαρισμένη ο Leonardo da Vinci στα σημειωματάρια του διατυπώνει τους νόμους της τριβής ως εξής:
1. Η τριβή που δημιουργείται από το ίδιο το βάρος θα έχει το ίδιο μέγεθος, παρό¬λο που η επαφή μπορεί να έχει διαφορετικό μήκος και πλάτος.
Η τριβή παράγει διπλάσιο αποτέλεσμα, αν το βάρος διπλασιασθεί.
Ο G. Amontons ασχολείται με τη δυσκολία των σχοινιών να κινηθούν σε τροχα¬λίες ή βαρούλκα και καταλήγει στους νόμους της τριβής το 1699. Επίσης μελετά την τριβή των στερεών χωρίς λίπανση.
Προτείνει ότι η τριβή είναι:
α. ανεξάρτητη από την επιφάνεια επαφής και
β. ευθέως ανάλογη με την κάθετη δύναμη.

Νεότερες έρευνες έγιναν από το στρατηγό A. J. Morin (1830) και τον G. A. Him (1854). Ο Morin επιβεβαιώνει τις απόψεις του Coulomb με πιο προσεκτικά σχεδια¬σμένα πειράματα
Συνοπτικά τα νέα πειραματικά δεδομένα τροποποιούν τους νόμους και τα όρια ισχύος τους ως εξής:
1. Η πέρα από ένα ορισμένο όριο λείανση των επιφανειών των μετάλλων οδηγεί σε αύξηση και όχι μείωση της τριβής.
2. Αν μεταξύ λείων και καθαρών επιφανειών (χωρίς επιφανειακά οξείδια) αφαιρεθεί ο αέρας, εμφανίζουν τεράστιους συντελεστές τριβής (Sargent, 1983).
3. Η τριβή είναι ανάλογη με το βάρος Β και ανεξάρτητη από το εμβαδόν της επι¬φάνειας επαφής μόνο στα στερεά που παραμορφώνονται πλαστικά (π.χ. μέταλ¬λα, πολυμερή). Σε ελαστικά στερεά η τριβή είναι ανάλογη με το βάρος, υψω¬μένο στην 2/3 (θεωρητικό δεδομένο), και αυξάνεται με το εμβαδόν της επιφά¬νειας επαφής.
Η ανεξαρτησία της τριβής από την ταχύτητα ισχύει μόνο για μικρές ταχύτητες. Σε πολύ υψηλές ταχύτητες ολίσθησης η τριβή ελαττώνεται με την ταχύτητα κατά συνεχή τρόπο. Σε πολύ χαμηλές ταχύτητες η τριβή ολίσθησης αυξάνεται, ώστε να ενωθεί με τη στατική τριβή χωρίς ασυνέχεια.
Και τέλος... Ρε παιδιά ο τύπος της τριβής είναι Τ=ηmg... Που στο κέρατο αναφέρεται η ρημάδα η επιφάνεια;;;
Ε;
Ε;
Απάντηση με παράθεση