Re: TS FORUM 2
Σωστά τα λες, υπάρχει ένα (μικρό) εύρος για το χαρακτηρισμό της κάθε τάξης (grade) του λαδιού.
Αλλά οι διαφορές είναι διαφορές ΙΞΩΔΟΥΣ σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία και όχι διαφορές αντοχής σε διατμητικές τάσεις, λιπαντικότητας, αντοχής στην οξείδωση, αντοχής σις επικαθίσεις ή διάρκειας ζωής ...
Με άλλα λόγια το ιξώδες χαρακτηρίζει μόνο την αντίσταση του λαδιού στη ροή και τίποτα άλλο (και κυρίως σε χαρακτηρίζει την ποιότητα του λαδιού)!
Αν βάλεις ελαιόλαδο στον κινητήρα θα τον πάρεις στα χέρια σε 5 λεπτά όχι επειδή το λάδι έχει μικρό ιξώδες αλλά επειδή δεν αντέχει στις διατμητικές τάσεις στο κουζινέτο του στροφαλοφόρου και γίνεται νεράκι...
Συμπέρασμα: Το να κοιτάμε το ιξώδες για να χαρακτηρίσουμε την ποιότητα του λαδιού είναι σα να κοιτάς πόσο μεγάλο είναι ένα αυτοκίνητο για να καταλάβεις πόσα άλογα βγάζει.
|