Πάνο το ελαφρωμένο βολάν δεν είναι μαλακία. Κάνει το μοτέρ να στροφάρει πιο γρήγορα και συνεπώς βοηθάει στην επιτάχυνση. Δεν σχετίζεται με την αύξηση ιπποδύναμης αλλά βοηθάει. Και βοηθάει αρκετά.
Βέβαια όσο γρήγορα ανεβαίνουν οι στροφές, άλλο τόσο γρήγορα πέφτουν. Έχει να κάνει με την ροπή αδράνειας σε μάζα διαφορετικού βάρους αλλά ίδιας διαμέτρου. Όσο πιο ελαφριά είναι μία κυκλική μάζα τόσο πιο γρήγορα περιστρέφεται αλλά το ίδιο γρήγορα σταματάει να περιστρέφεται. Κανόνες φυσικής.
Ένα άλλο θέμα είναι το πόσο ελαφρύ είναι το βολάν σε σχέση με το εργοστασιακό. Κάντο πολύ ελαφρύ και το αμάξι δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικό μιας και μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα ξεκινήματος, χώρια το γεγονός ότι οι στροφές του αυτοκινήτου θα πέφτουν πολύ πιο γρήγορα (και θ' ανεβαίνουν επίσης). Οπότε ψάχνεσαι για κάτι που θα ταιριάζει στο οδηγικό σου στυλ.
Θα συμφωνήσω με τον ramadani στο γεγονός ότι αν θες να γίνει 100% σωστή δουλειά θα πρέπει να ζυγίσεις εκ νέου το μοτέρ, αλλά ξέρω πάρα πολλά αυτοκίνητα που δεν το έχουν κάνει και δεν έχουν πάθει τίποτα εδώ και πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα. Για να γίνω πιο σαφής...
Για το δικό μου αμάξι βγάζουν αρκετές εταιρίες ελαφρωμένο βολάν. Π.χ. TRD, C-One, TOM'S, Unorthodox Racing, Fidanza, Toda, JUN κλπ. Το πιο ελαφύ απ'όλα είναι της Fidanza και μετά της Unothodox όπου είναι αλουμινίου. H TRD, TOM'S, C-One κλπ το βγάζουν 1.6 κιλά ελαφρύτερο από το stock και είναι chromoly...μείωση δηλαδή της τάξεως των 27%. Fidanza, UR πάνε περίπου στα 2,5 με 3 κιλά ελαφρύτερο οπότε πέραν από το προβλήματα που προανάφερα θέλεις οπωσδήποτε ζύγισμα του μοτέρ και όλου του στροφαλοφόρου άξονα. Για το βολάν της TRD κλπ δεν χρειάζεται ντε και καλά να γίνει το ζύγισμα. Μια χαρά θα είσαι αν το βάλεις κατευθείαν επάνω.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις παίζει μεγάλη σημασία τι βολάν θα πάρεις.
Πάντως γενικά παιδιά το βολάν είναι ένα πάρα πολύ καλό mod με άμεση αύξηση της επιτάχυνσης και της σπιρτάδας του αυτοκινήτου. Πραγματικά κάνει δουλειά. Στο προτείνω ανεπιφύλακτα toyota mania! Άλλωστε και το δικό μου αμάξι θα το φοράει σε περίπου 2-3 μήνες από τώρα!
|